Data publikacji: 2015-12-07

TOP 10 naczyń kuchennych Perfekcyjnej Pani Kuchni!

Udostępnij na Google+

Zaczynasz wić gniazdko i nie wiesz, jakie podstawowe naczynia kuchenne powinnaś mieć w swojej kuchni, żeby jej nie zagracić? Zwróć uwagę na to, aby nie kupować rzeczy, które tylko ładnie wyglądają, ale skup się na funkcjonalności przyborów kuchennych. Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: jakiego rodzaju sprzęt AGD posiadam w swojej kuchni i czego jeszcze potrzebuję?

10 naczyń kuchennych, które po prostu musisz mieć



1. Garnki

Garnki to podstawowa rzeczy w każdej kuchni. Jeżeli nie chcesz chaosu i bałaganu w swojej kuchni wystarczy, że będziesz posiadać 5 garnków dobrej jakości.


Garnki, które warto mieć:

  • Płaski garnek o pojemności 3 litrów, dzięki temu, że garnek jest płaski wszystkie produkty ugotują się równomiernie.
  • Wysoki garnek o pojemności 3 litrów, w którym ugotujesz bez problemu makaron do spaghetti bądź szparagi.
  • Średniej wielkości garnek do gotowania mniejszych rzeczy.
  • Duży garnek o pojemności 5 litrów. Idealny garnek do gotowania zup.
  • Rondel, który będzie służył Ci do przyrządzania budyniu bądź sosów.


Czym garnki różnią się między sobą?
Garnki muszą być dostosowane do odpowiedniego rodzaju kuchenki. Na płyty gazowe oraz elektryczne przeważnie garnki są takie same. Inaczej jest w przypadku kuchenki indukcyjnej - do tego rodzaju kuchenki, trzeba kupić garnki specjalnie do niej przeznaczone, czyli garnki do indukcji.


Każdy rodzaj garnków ma różne grubości ścianek oraz grubości dna. Polecamy oczywiście te z grubym dnem. Grube dno zapobiega przywierania i przypalania potraw. Kupując garnki, masz do wyboru garnki modele ze stali nierdzewnej, garnki żeliwne oraz garnki emaliowane.


2. Pokrywki do garnków

Kupując garnki zwróć uwagę na to, czy w komplecie posiadają pokrywki. Jeżeli nie zostały załączone do garnków, to koniecznie dokup pokrywki do garnków. Podczas gotowania używaj pokrywek, dzięki temu potrawy szybciej się ugotują, a Ty zaoszczędzisz na energii.


3. Czajnik

W wielu europejskich krajach i w Stanach Zjednoczonych w kuchni nie znajdziemy czajnika, lecz różnego rodzaju ekspresy do kawy. Natomiast w Polsce, czajnik to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni. W zależności od rodzaju, możemy kupić czajnik elektryczny bądź czajnik, który używać możemy na płytach i palnikach. Obecnie duża część osób jest zwolennikami czajników elektrycznych. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że kupując czajnik do gotowania na wszystkie rodzaje płyt i kuchenek oszczędzamy pieniądze. Czajniki ze stali nierdzewnej, bądź emaliowane wyglądają estetycznie i często stają się dodatkową ozdobą naszej kuchni.


4. Naczynie do gotowania na parze

O zaletach i wadach naczyń do gotowania na parze pisaliśmy już w  "Szybkowar vs. garnki do gotowania na parze".


5. Patelnie

Jeżeli chcesz zakupić patelnię, która przetrwa długie lata – nie kupuj patelni teflonowej! Kup patelnię żeliwną. Oczywiście dobra patelnia żeliwna ma również dość wysoką cenę. Jeżeli nie możesz pozwolić sobie na patelnię żeliwną przy wyborze patelni wróć uwagę na grubość dna. Im grubsze dno ma patelnia, tym lepiej trzyma ciepło i jest trwalsza.

Jeśli nie ma dla Ciebie większego znaczenia czy będziesz patelnię używać rok, czy 30 lat możesz zdecydować się na zakup patelni teflonowej. Patelnie teflonowe są najpopularniejszymi patelniami kupowanymi przez Polaków. Minusem patelni teflonowej jest podatność na zarysowania. Aby uniknąć takich sytuacji, do przewracania i mieszania potraw należy używać plastikowych bądź drewnianych łopatek.


6. Deski do krojenia

Nie każdy rodzaj deski do krojenia nadaje się do wszystkich produktów. Jeżeli możesz sobie na to pozwolić, powinnaś posiadać pod ręką cztery rodzaje desek do krojenia. Oddzielną do mięsa, ryb, warzyw i serów. Jeżeli nie możesz pozwolić sobie na tyle rodzajów desek, po każdym użyciu dokładnie ją umyj i osusz, zanim będziesz jej ponownie używać do innego rodzaju produktów. W szczególności chodzi tutaj o kontakt surowego mięsa, krojonego na desce drewnianej, a następnie używanie tej samej deski bez uprzedniego umycia do krojenia warzyw. O rodzajach desek do krojenia pisaliśmy w "Od deski do deski".


7. Naczynie żaroodporne

Kupując naczynie żaroodporne, zwróć uwagę na to, żeby posiadało pokrywkę oraz było ergonomiczne. Dzięki temu takie naczynie będziesz mogła przenieść na stół bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, nie czekając aż się ostudzi.


8. Durszlak

Durszlak ze stali nierdzewnej poza wykorzystywaniem do odcedzania makaronu przydaje się także do gotowania produktów na parze.


9. Noże

Wystarczą 3 rodzaje noży w Twojej kuchni. Jeden nóż do krojenia chleba, jeden do obierania warzyw oraz nóż do krojenia mięsa i ryb.


10. Tarka

Ostatnim polecanym przez nas niezbędnikiem w perfekcyjnej kuchni jest tarka. Najlepsze tarki są metalowe, dość często spotykane w naszych polskich kuchniach.

 

Sprawdź czajniki i patelnie w naszej ofercie
zdjęcie: condesign / pixabay.com                                                                                                                                                         (sn)

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 9 Artykuł nie był pomocny 0
}