Data publikacji: 2015-12-07

Szybkowar vs. garnki do gotowania na parze

Udostępnij na Google+

Aby zdrowo jeść, należy przestrzegać trzech podstawowych zasad:

  • odpowiednio zbilansowana dieta
  • wysokiej jakości produkty
  • dobre przygotowanie pokarmów - przede wszystkim odpowiedni sposób przetwarzania żywności, czyli sposób obróbki cieplnej

Z wielu badań wynika, że Polacy jedzą bardzo tłusto. Na szczęście ta tendencja zaczyna spadać. Mamy coraz większą świadomość tego, jak smażone i tłuste produkty wpływają na nasze zdrowie. Jemy coraz więcej gotowanych produktów, od warzyw po mięso, ale czy wiesz, że w procesie gotowania warzywa pozbawiane są cennych witamin i składników mineralnych? W jaki sposób można temu zaradzić? Gotując na parze bądź przyrządzając potrawy w szybkowarach.

Jednym z głównych pytań, jakie powinniśmy sobie zadać stając przed wyborem odpowiedniego sposobu przygotowywania produktów, powinno brzmieć: czy pozwala mi na to wielkość mojej kuchni? Jeżeli decydujemy się na zakup specjalnej maszyny do gotowania na parze musimy być świadomi tego, że zajmuje ona bardzo dużo miejsca. Ale zamiast kupować kolejną maszynę, możemy kupić szybkowar bądź garnek z funkcją gotowania na parze.
 

Szybkowar


Szybkowar w jednym zdaniu jest to szczelny garnek ze stali nierdzewnej, w którym podczas gotowania rośnie ciśnienie wody, co zdecydowanie przyśpiesza cały proces gotowania.

Zalety szybkowaru

  • Nie zajmuje zbyt dużo miejsca w kuchni.
  • Wyprodukowany jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu będzie doskonale działał przez wiele lat.
  • Szybkowar to tak zwany garnek dla zapracowanych, pozwala zmniejszyć czas przygotowywania potraw nawet o 50%.
  • W szybkowarze można przyrządzać zupy, potrawy na parze, piec mięso, dusić potrawy i gotować mrożoną żywność.


Wady szybkowaru

  • Największą wadą szybkowaru jest cena. Ze względu na to, że wyprodukowany jest ze stali nierdzewnej nie jest to tani produkt.
  • Ze względu na szczelnie zamkniętą pokrywkę utrudniona jest kontrola procesu gotowania.
  • Trzeba posiadać wprawę w przygotowywaniu i długości gotowania szykowanych potraw, ponieważ w czasie gotowania nie można otworzyć pokrywki, aby sprawdzić czy potrawa jest już gotowa.

 


Garnki do gotowania na parze


Garnek do gotowania na parze to nic innego jak dwu lub więcej częściowy garnek. Pierwsza część to zwykły garnek, do którego mamy specjalny dziurkowany wkład, dzięki któremu możemy gotować na parze.

Zalety garnka do gotowania na parze

  • Zajmuje mniej miejsca od parowarów elektrycznych.
  • Zakupując więcej wkładów do garnka, możemy ugotować cały obiad na jednym palniku.
  • Garnki do gotowania na parze mają większą pojemność od szybkowarów.

Wady garnka do gotowania na parze

  • Garnki do gotowania na parze trzeba pilnować cały czas, ponieważ nie ma wbudowanego wyłącznika.
  • Podczas przygotowywania potrawy, należy sprawdzać czy woda się nie wygotowała.

Podejmując decyzję o zakupie garnków do gotowania na parze, bądź parowaru sami musimy zdecydować co jest dla nas najistotniejsze. Jeżeli nie ogranicza nas budżet można wypróbować oba sposoby na przyrządzanie zdrowych dań.

Sprawdź nasze czajniki, garnki i patelnie

zdjęcie: Peter Griffin / publicdomainpictures.net

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 7 Artykuł nie był pomocny 2