Data publikacji: 2015-12-07

Świat tortów i ciasteczek

Udostępnij na Google+

Każda okazja sprzyja dzieleniu się sukcesem, osiągnięciami z najbliższymi. W czasach, gdy dowiadujemy się o różnego  rodzaju niezdrowej chemii w naszym pożywieniu, polecamy domowe wypieki. Z początku mogą nam nie wychodzić tak jakbyśmy chcieli, ale wiadomo, że trening czyni mistrza - więc i my podejmijmy wyzwanie! To, że tort ze zdjęcia wygląda jak tęcza bądź ma kształt idealnej gwiazdki, baranka czy domku z piernika nie oznacza, że ktoś ma magiczną różdżkę i przy jej pomocy nadaje tortom i ciasteczkom kształty. Dzięki wytrwałości i samozaparciu w zaciszu własnej kuchni możemy wyrosnąć na godnego podziwu cukiernika!


Poznaj magię tortów



Przed samodzielnym wykonaniem tortu musimy zdecydować o jego formie. Czy będzie to tort kwadratowy czy okrągły? Pod swoje preferencje i ilość gości należy wybrać odpowiednią formę do pieczenia ( o ich szerokim wyborze pisaliśmy już w "Formy do ciast - zacznij przygodę z wypiekami") .
Poza wyborem wielkości formy mamy możliwość wyboru materiały z jakiego została wykonana, więc wybór jest naprawdę szeroki:

  • tortownica silikonowa z rozpinanym rantem
  • tortownica kwadratowa aluminiowa
  • tortownica kwadratowa ceramiczna
  • tortownica okrągła ceramiczna
  • tortownica metalowa rozpinanym rantem
  • tortownica z plisowanym dnem
  • tortownica z plisowanym dnem i bokami

Od naszej fantazji tylko zależy jaką formę wybierzemy. Warto jednak zwrócić uwagę, żeby tortownica miała zdejmowane ranty, dzięki temu bez problemu będzie można je wyjąć.

Jeżeli dokonaliśmy już wyboru odpowiedniej formy do pieczenia poznaj sposoby na kolorowe ciasto. Jeżeli chciałabyś wykonać tęczowy tort niezbędne do tego będą barwniki spożywcze. Można kupić zestaw barwników spożywczych pakowanych po 8 kolorów. Barwniki nadają masom głębokie i nasycone barwy. Wystarczy teraz przed rozpoczęciem wypieku ciast podzielić masę na 8 części. Do każdej masy wkrapiamy po kilka kropel barwnika - i gotowe!


Dekoracja tortu


Do dekoracji tortu przydadzą się następujące produkty:

  • Lukier. Jeżeli nie umiemy sami wykonać lukru możemy kupić lukier o przeróżnych kolorach i odcieniach. Są to plastyczne lukry, które nadają się do jedzenia. Lukru takiego możemy użyć do wyrobienia skomplikowanych figurek i kształtów.
  • Gliceryna spożywcza odtwarza konsystencję wyschniętych barwników
  • Zestaw narzędzi do dekoracji, który pozwoli do kształtowania np. uśmiechu, kwiatów.
  • Przyrząd do wycinania dekoracji
  • Szablony do liter i cyfr
  • Pojemniki do dekorowania z wymiennymi końcówkami
  • Pisak dekoracyjny do ciast
  • Przeróżnego rodzaju posypki do ciast i tortów



Wybieramy formy do pieczenia ciasteczek


Mamy bardzo dużo form do pieczenia ciasteczek: od najzwyklejszych foremek silikonowych do muffinek, po domki z piernika, przeróżne zwierzątka, foremki popularne w okresie bożonarodzeniowym tzn. foremki w kształcie gwiazdek, reniferów i choinek, po ukochanego przez wszystkich Mikołaja.

Większość form do pieczenia ciasteczek wykonana jest w silikonu. Nie wiemy, w którym momencie formy do pieczenia z silikonu wtargnęły do naszych kuchni, ale coraz ciężej wyobrażamy sobie bez nich funkcjonowanie. Nasuwa się pytanie:
 

Czy takie formy do pieczenia są bezpieczne dla naszego zdrowia?


Formy do pieczenia wykonane w 100% z silikonu są bezpiecznym produktem, który bez problemu możemy stosować w naszych domach wypiekach. Formy silikonowe do wypieków ciast czy ciasteczek nie należą do tanich produktów. Zatem jak sprawdzić, czy kupujemy formy do pieczenia ze 100% silikonu? Pierwszą zaletą silikonu jest brak odkształceń. Możemy upychać je w szufladach a one zawsze będą miały taki sam kształt jak na początku. Ale gdy jesteśmy w sklepie poza zbyt niską ceną powodem dla którego powinniśmy podejrzewać, że forma silikonowa mimo swojego podobieństwa nie jest w 100% wykonana z silikonu to po naciśnięciu paznokciem w formę pozostaje ślad po naszym paznokciu. Kolejną oznaką, że nie mamy w domu foremek silikonowych jest nieprzyjemny zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia. „Oszukane” formy do pieczenia odkształcą się, również podczas pieczenia. Silikonowe foremki do pieczenia nie mają smaku ani zapachu dlatego nasze produkty nie powinny przejść zapachem plastiku.

Potrzebujesz foremki do ciasta?

zdjęcie: jill111/pixabay.com                                                                                                                                      (sn)

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 2 Artykuł nie był pomocny 1
}