Data publikacji: 2016-09-19

Rodzaje noży kuchennych - nóż szefa, santoku i…?

Udostępnij na Google+

Dobrej jakości nóż to podstawa każdej kuchni. W niejednym domu, pomimo szuflady pełnej noży, na wierzchu leży zawsze jeden, dwa ulubione. Dobrze naostrzone głowice, wygodne i antypoślizgowe uchwyty, brak śladów rdzy czy innych zanieczyszczeń - to tylko jedne z cech “noża idealnego”. Dziś chcemy przybliżyć nieco różne rodzaje noży kuchennych, by przekonać się, że warto używać kilku dobrych noży o różnym przeznaczeniu, niż używać jednego zarówno do ryb, surowego mięsa i owoców.

Nóż uniwersalny


nóż uniwersalnyProducenci często nazywają tak jeden z proponowanych modeli noży właśnie dlatego, że zarówno długość klingi, jak i jej kształt umożliwiają bardzo wygodną pracę z różnym materiałem. Praca z nożem uniwersalnym nie wymaga od nas mistrzowskiej wprawy, ale nóż i tak powinien być bardzo wygodny w chwycie i łatwy w czyszczeniu. Polecany zwłaszcza osobom, które nie mają w sobie zapału do zostania szefem kuchni, a czas pędzany w kuchni ograniczają do minimum. Klinga noża uniwersalnego jest dość długa, smukła i zwężająca się ku czubkowi. 






Nóż szefa kuchni


nóż szefa kuchniNóż szefa kuchni ma dość długie (około 20 cm), a przy tym szerokie u nasady ostrze, które zwęża się ku czubkowi. Swoją nazwę zawdzięcza szerokiemu stosowaniu tego typu noży właśnie przez kierowników kuchni w restauracjach - może być bowiem wykorzystywany zarówno do krojenia mięsa, jak i siekania warzyw, czy szatkowania ziół i miażdżenia przypraw. Powinien być dobrze wyważony i dość ciężki. Jeśli wybierzemy nóż o solidnym ostrzu i wygodnej rękojeści, może on nam pomóc przygotować setki potraw przez długie lata!


Nóż santoku


nóż santokuNoże santoku są połączeniem funkcjonalności noża szefa kuchni i małego tasaka - ich ostrze jest zwykle krótsze niż w przypadku tego pierwszego, ale też prowadzone w prostej linii, jak w przypadku drugiego. Dzięki takiemu połączeniu nóż santoku może jeszcze lepiej pomóc nam w sprawnym siekaniu i szatkowaniu warzyw i ziół. Charakterystyczne dla wielu noży santoku są żłobienia wykonane w szerokiej klindze, co ma zapobiegać przyklejaniu się krojonych produktów do ostrza.


Nóż obierak, noże do jarzyn i owoców


nóż obierak FiskarsW tej grupie możemy spotkać się tak naprawdę z kilkoma projektami noży. Podstawowy nóż obierak zazwyczaj ma proste, dość krótkie ostrze, co umożliwia wygodne obierania różnego rodzaju jarzyn. Jego wariacją jest równie krótki nóż o lekko haczykowatym kształcie, który jest jeszcze wygodniejszy przy obieraniu np. ziemniaków. 

Noże do jarzyn i owoców potrafią być jednak dłuższe, a ich czubki spiczasto zakończone - taki model idealnie sprawdzi się podczas krojenia owoców i usuwania np. oczek w ziemniakach.

Nóż do pomidorów


Specyficznym rodzajem noża do jarzyn jest nóż do pomidorów, który posiada charakterystyczne, piłkowane ostrze i przeważnie zaokrąglony czubek. Dzięki temu doskonale tnie miękki miąższ pomidora, przecinając wcześniej z łatwością jego twardszą skórkę. Dzięki niemu krojenie pomidorów na plastry jest o niebo łatwiejsze, a nóż nie “schodzi” z krojonego pomidora. Niektóre z modeli noży do pomidorów posiadają rozdwojony czubek, podobny do akcesoriów do serów, co ułatwia przekładanie plastrów pomidora na talerze.

Nóż do chleba


nóż do chlebaJeśli lubisz wgryźć się w świeżą, chrupiącą pajdę chleba, to ten nóż jest pozycją obowiązkową w kuchennej szufladzie. Długie, ząbkowane ostrze doskonale “wgryza” się nawet w mocno spieczoną skórkę pieczywa i pomaga kroić proste kromki, nie gniotąc przy tym aromatycznego i deliaktnego miąższu wewnątrz chleba. 

Nóż do filetowania


nóż do filetowaniaJeśli zdarza ci się filetować ryby lub mięso, to ten nóż powinien znaleźć swoje miejsce w kuchni. Bardzo długie, wąskie i zakończone ostrym czubkiem ostrze pozwala na precyzyjne dzielenie mięsa.




Nóż do łososia i szynki


nóż do łososia i szynkiW nazwie tych noży nie bez kozery wskazuje się, że przeznaczone są do krojenia łososia i szynki - i słusznie, bowiem z ich pomocą możemy te przysmaki sprawnie pokroić na cienkie, jednolite plastry. Koniec z dziurawymi kawałkami szynki, koniec z falami na plastrach łososia! Klinga noża do łososia jest bardzo długa, podobnie jak w nożu do filetowania, z tą różnicą, że jest odrobinę szersza na całej długości i zakończona obłym czubkiem.

Nóż do sera


Tak naprawdę nie ma jednego noża do sera, a jest ich całe zaplecze. Skupiając się jednak na tym najpopularniejszym, to jego ostrze może mieć lekko łódkowaty kształt, zakończony rozdwojeniem, które ułatwia przekładanie plastrów sera. Z kole dziurkowania w klindze zapobiegają przyklejaniu się serów do ostrza, zwłaszcza gdy mowa o serach miękkich, pleśniowych.

Nóż do smarowania


Nie wyobrażasz sobie kanapki bez warstwy masełka? A może wędlina najlepiej smakuje posmarowana cienko musztardą lub keczupem? Z pomocą przychodzą noże do smarowania, które w wygodny sposób ułatwią pokrywanie cienką i równą warstwą kromek chleba. Ich ostrza są właściwie tępe, dość szerokie, ale niezbyt długie. Często tak naprawdę nazywane są szpatułkami do smarowania, bo mają mało wspólnego z nożami, ale wykonanie ich ze stali nierdzewnej zamiast drewna umożliwia wygodne mycie w zmywarce.


To Ty decydujesz, które z nich powinni znaleźć się w Twojej kuchni!


Ogromny wybór różnych rodzajów noży, materiałów z jakich są wykonane, a także wielu producentów sprawiają, że pozornie błahe zakupy “startowego” zestawu noży mogą być prawdziwym dylematem.

Najlepiej jednak ocenić na początek stopień swojego zaangażowania w prace kuchenne - czy jesteśmy zwolennikami prostej kuchni czy raczej eksperymentatorami? Ile osób gotuje - ma to znaczenie m.in. ze uwagi na wielkość dłoni kobiety i mężczyzny, a to ważne przy pracy z nożami. Czy szatkujemy szczypiorek niczym mistrzowie kuchni czy raczej powolnym i ostrożnym ruchem odcinamy kolejne jego kawałki? I wreszcie - co lubimy jeść i jak często? Jeśli nie kupujemy świeżego, całego chleba - odrzućmy myśl o zakupie przeznaczonego do tego noża. Łososia kupujemy w plastrach, podobnie jak szynkę - zostawmy na później myśl o kupnie noża do łososia. I tak dalej, i tak dalej.

W każdej kuchni powinny się znaleźć jednak co najmniej 3-4 noże, a wśród nich ten który nazwiemy uniwersalnym, nóż do obierania i nóż do warzyw i owoców. Z biegiem czasu może okazać się, że sami wpadniemy na to, jakiego noża nam jeszcze potrzeba - a stąd już prosta droga do bezproblemowych zakupów!
 

Wybierz noże do swojej kuchni!
zdjęcie: StockSnap / pixabay.com , Silberfuchs / pixabay.com. dbrechmann / pixabay.com

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 19 Artykuł nie był pomocny 2