Data publikacji: 2015-10-22

Problem z głowy - 6 zasad uprawy kiełków

Udostępnij na Google+

W dobie XXI wieku coraz popularniejsze staje się powiedzenie „zrób to sam”. Przestaliśmy kupować na potęgę dania gotowe. W momencie, gdy naukowcy zaczęli alarmować o ilości chemii w warzywach oraz przetworach, wielu z nas wstało z kanapy i samemu zaczęło hodować warzywa i owoce.

Nadejście jesieni nie oznacza, że nie możemy jeść zdrowego i świeżego jedzenia. Jednym ze składników, którego nie powinno zabraknąć w naszym codziennym jadłospisie są kiełki. Kiełki ze względu na swoje wartości odżywcze powinniśmy jeść przez cały rok. Ale o tym była mowa już w artykule "3 powody dla których warto jeść kiełki nasion".


Do kiełkowania używa się głównie roślin motylkowych, a do najbardziej popularnych kiełków w Polsce możemy zaliczyć:

  • kiełki fasoli mung - obniżają poziom złego cholesterolu 
  • kiełki rzeżuchy – korzystnie wpływają na wygląd włosów, cery i paznokci
  • kiełki rzodkiewki – są idealne na przeziębienia
  • kiełki soczewicy - polecane szczególnie dla kobiet w ciąży, dostarczają organizmowi kwasu foliowego
  • kiełki brokuł - wykazują silne działanie przeciwnowotworowe
  • kiełki soi – koją nerwy, dodają energii i apetytu
  • kiełki słonecznika – wzmacniają kości i zęby
  • kiełki kapusty - wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy
  • kiełki gorczycy -  pobudzają trawienie
  • kiełki lucerny -  pomagają zwalczać symptomy menopauzy
  • kiełki siemienia lnianego - leczą owrzodzenia żołądka i dwunastnicy


 

Warunki niezbędnę do prawidłowego wzrotu kiełków



Jeżeli decydujemy się na samodzielne hodowanie kiełków, musimy zwrócić uwagę na zapewnienie odpowiedniej temperatury do wzrostu, która wynosi między 18 a 21ºC. Drugą ważną wskazówką dla hodowcy kiełków jest zapewnienie w fazie wzrostu zacienionego miejsca, dzięki czemu kiełki nie będą gorzkie w smaku. Jeżeli nie jesteśmy w stanie spełnić tego warunku, możemy nasze „domowe grządki” przykryć gazą. Po około 3 - 5 dniach od wysiania nasze kiełki są gotowe do spożycia. Zwróć uwagę, aby wsiać odpowiednią dla nas ilość nasion. Gdy kiełki przerosną, stracą swoje wartości odżywcze.

3 sposoby plantacji



Jeżeli wybraliśmy już, które kiełki będziemy hodować, aby zapewnić im jak najlepsze warunki do wzrostu, musimy zdecydować się na dany rodzaj plantacji. Tutaj mamy trzy możliwości:

  • w kiełkownicy 
  • na sitku
  • na ligninie


Hodowla kiełków w kiełkownicy
Kiełkownica składa się n ajczęściej z trzech przezroczystych pojemników wraz z dnem, do które spływa woda. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które zdecydowały się na hodowanie trzech rodzajów kiełków. Posiada zbiornik na wodę, dzięki czemu specjalne syfony odprowadzają nadmiar wody. Dlatego nie musimy się martwić, że nasza domowa plantacja będzie miała zbyt wilgotno. Należy jednak pamiętać, że kiełkownica jest dość prostym urządzeniem, więc to my musimy pamiętać o obowiązku podlewania naszych kiełków.

Hodowla kiełków na sitku 
Do tego rodzaju hodowli potrzebujemy sitko średniej wielkości oraz głęboki talerz. Osączone nasiona pozostawiamy na sitku, należy zwrócić uwagę na to, aby na sicie nie znajdowała się zbyt duża ilość nasion, ponieważ do każdego kiełka musi dostać się odpowiednia ilość tlenu. Do talerza wlewamy letnią wodę. Woda w salaterce musi być jak najbliżej sitka. Zwróć jednak uwagę, żeby nasiono w niej nie pływało. Rano oraz wieczorem przepłukujemy nasiona i zmieniamy wodę.

Hodowla kiełków na ligninie
Jest to najprostsza metoda i nie wymaga od nas specjalnych miniszklarni. Na zwykłym talerzu kładziemy wilgotną ligninę, rozsypujemy na niej namoczone nasionka. Kilka razy dziennie zraszamy, dbając o to, żeby lignina nie wyschła. Jest to bardzo prosta metoda, którą większość z nas pamięta już z dzieciństwa, gdy pierwszy raz w życiu sadziliśmy rzeżuchę w okresie świąt Wielkanocych.

Zobacz nasiona na kiełki w naszej ofercie

zdjęcie:  anan2523 / pixabay.com                                                                                                                                 (sn)

 

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 6 Artykuł nie był pomocny 0
}