Data publikacji: 2016-07-04

Poznaj choroby pomidorów wywoływane przez grzyby

Udostępnij na Google+

Choroby pomidorów gruntowych i szklarniowych mogą zniszczyć nasze plony. Tyle troski przykładamy podczas ich uprawy po to, aby latem móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem własnoręcznie uprawianych pomidorów. Jeśli chcecie nauczyć się zapobiegać i przeciwdziałać chorobom grzybowym, zapoznajcie się z naszym poradnikiem.

Zaraza ziemniaczana pomidorów


To najczęściej występująca choroba pomidorów. Jest wywoływana przez grzyb o nazwie Phytophthora infestans. Najczęściej atakuje wtedy, gdy mamy wiele chłodnych i deszczowych dni. W tym czasie rozmnaża się na wszystkich pomidory, również na tych uprawianych pod osłonami, czy w szklarniach. Swoim żerowaniem niszczy całe rośliny.

Pierwsze symptomy wystąpienia zarazy ziemniaczanej

  • Wodniste, szare plamy o nieregularnym kształcie na czubkach oraz brzegach liści
  • Szybko powiększające się plamy
  • Zasychanie i zrzucanie liści
  • Wystąpienie białej grzybni na spodniej stronie liści
  • W powietrzu wyczuwamy zapach zgnilizny
  • Brunatne, twarde i duże plamy na młodych pomidorach
  • Zbyt wczesne opadanie zarażonych owoców pomidorów
TomateTrossKrautundBraunfäulePhytophtorainfestans
By Goldlocki  [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

 

Zapobieganie

Najlepiej uprawiać pomidory odporne na tę zarazę. Podstawową sprawą jest sadzenie pomidorów jak najdalej od ziemniaków. Po zauważeniu pierwszych nalotów na liściach pomidorów należy je zerwać i spalić.

Zwalczanie

Jeśli roślina jest już zaatakowana, wtedy stosujemy oprysk z środka grzybobójczego. Przed jego zastosowaniem dokładnie czytamy instrukcję, zachowujemy wszelkie zasady ostrożności i nie skracamy okresu karencji.


Brunatna plamistość liści pomidora


Wywoływana przez grzyby o nazwie Cladosporium fulvum. Najczęściej atakuje pomidory uprawiane pod osłonami, ponieważ ten grzyb rozwija się najlepiej w ciepłym i wilgotnym środowisku. Sprzyja mu wilgotność powietrza powyżej 75%.

Pierwsze objawy brunatnej plamistości liści

  • Nieduże żółtawe plamy
  • Z czasem plamy zaczynają brunatnieć i powiększać się
  • Na spodniej stronie liścia powstaje szary, fioletowy lub brunatny nalot grzyba
  • Blaszki liściowe zaczynają zamierać
  • Grzyb rozwija się jedynie na liściach

TomateBlattOberseiteSamtfleckenCladosporiumfulvum.jpg
By Goldlocki -  CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1661563

Zapobieganie

Jeśli chcemy zapobiec walce z tym grzybem, sadźmy odmiany pomidorów odporne na tę zarazę. Ważne jest również częste wietrzenie szklarni, czy tuneli foliowych. Pomidory nie powinny być zbyt gęsto zasadzone. Warto jak najszybciej usuwać dolne liście.

Zwalczanie choroby

Przy zwalczaniu tego grzyba, musimy zastosować oprysk preparatem na przykład: Topsin M 500 SC


Alternarioza pomidora


Kolejna choroba wywoływana przez grzyby. Znana na całym świecie. Jego ekspansywność może wywołać prawdziwe spustoszenie w uprawie pomidorów. Jest wywoływana przez grzyb Alternaria solani. Rozwojowi tego grzyba sprzyja duża wilgotność powietrza i wysoka temperatura, sięgająca ponad 25 stopni Celsjusza. Choroba rozwija się w przeciągu nawet 5 dni. Zarodniki grzyba są przenoszone z lekkim podmuchem wiatru na duże odległości. Co ważne, grzyb może przetrwać w nasionach pomidora.

Pierwsze objawy

  • Gnicie drobnych korzeni
  • Ciemnobrunatne plamy na liściach
  • Żółknięcie i zasychanie liści
  • Ciemnobrunatne plamy w dolnej części łodygi i na ogonkach liści
  • Zamieranie rośliny
  • Brunatnienie starszych korzeni
  • Pękanie kory na korzeniach
  • Zahamowany wzrost rośliny
  • Krótki okres wegetacji
  • Słabe owocowanie
  • Na owocach powstają ciemnobrunatne lub brązowe plamy
  • Zgnilizna zagłębienia kielichowego
  • Zgnilizna owoców

Alternaria solani - leaf lesions.jpg
By Clemson University - USDA Cooperative Extension Slide Series -
http://www.forestryimages.org/browse/detail.cfm?imgnum=1233052, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17504911

 

Zapobieganie

Tutaj trzeba trzymać się wszystkich zasad zmianowania. W okresie 3-4 lat na tym samym miejscu nie powinniśmy uprawiać pomidorów oraz ziemniaków. Siać pomidory z nasion specjalnie zaprawionych chemicznie. Oprócz tego niezwykle ważne jest dokładne i głębokie przekopanie miejsca, w którym będziemy jesienią sadzić pomidory. Ważne są również profilaktyczne opryski preparatami grzybobójczymi i szybka reakcja na pierwsze objawy wystąpienia zarazy.

Zwalczanie

Jeśli ta choroba wystąpi w naszej szklarni, czy w tunelu, niezbędne będzie przeprowadzenie oprysku z użyciem preparatów grzybobójczych np. z Amistar 250 SC. Oprysk trzeba wykonać w całym pomieszczeniu oraz na powierzchni gleby.


Korkowatość korzeni pomidora


Powodowana przez grzyb Pyrenochaeta lycopersici. Rozwojowi tego grzyba sprzyja uprawianie roślin przez wiele lat w tym samym miejscu. Najczęściej spotykany jest w szklarniach oraz tunelach foliowych. Ten grzyb dokonuje największych zniszczeń na pomidorach prowadzonych na więcej niż 7 gronach. Te, które mają 4 lub 5 gron owocują normalnie, bez względu na stopień zakażenia gleby.

Pierwsze objawy

  • Brunatnienie oraz obumieranie drobnych bocznych korzeni
  • Korkowate i nieregularne zgrubienia na korzeniach
  • Głęboko bruzdowana powierzchnia korzeni
  • Utrata turgoru w czasie upałów
  • W późniejszej fazie obniżenie plonów
  • Osłabiony wzrost
  • Drobnienie owoców

Zapobieganie

Ta choroba nie rozwija się błyskawicznie w ciągu jednego roku. Ilość grzybów w glebie narasta stopniowo. Jeśli chcemy zapobiec wystąpieniu tej choroby, warto zasadzić odmiany odporne na tego rodzaju grzyb lub do odkażonej gleby wprowadzić antagonistyczne grzyby Trichodemrma. Dobrym rozwiązaniem jest również ściółkowanie gleby słomą, dzięki czemu utrzymamy odpowiednią wilgotność. Warto cieniować szklarnię podczas upałów.

Zwalczanie

Polega na dezynfekcji gleby preparatami grzybobójczymi po zbiorze plonów.


Szara pleśń pomidora


To bardzo znana choroba pomidorów wywoływana przez grzyby Botrytis cinerea. Najczęściej atakuje wiosną i jesienią. Rozwojowi grzybni sprzyja brak wietrzenia szklarni, duża wilgotność, mała ilość światła, niedobór potasu i wapnia w glebie. Grzyb najczęściej atakuje uszkodzone części rośliny.

Pierwsze objawy

  • Białobeżowy, puszysty nalot na liściach
  • Zamieranie pędów u podstawy łodygi
  • Gnicie dolnej części pędu
  • Nekrotyczne lub brunatne plamy na liściach
  • Gnicie i opadanie owoców

Tomate Stängel Botrytis.jpg
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=228297

TomateFruchtGrauschimmelBotrytiscinereaGeisterflecken.jpg
By Goldlocki - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1661703

Zapobieganie

Jeśli uprawiamy pomidory pod osłonami, powinniśmy zachowywać w nich małą wilgotność i często wietrzyć tunele, czy szklarnie. Podlewając pomidory, staramy się podlewać korzenie, nie lejemy wodą po liściach. Liście powinny pozostawać zawsze suche.

Zwalczanie

Zwalczenie polega na stosowaniu oprysków środkami grzybobójczymi. Wszystkie opryski stosujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
 

Dobierz odpowiednie środki grzybobójcze!
zdjęcie: byrev / pixabay.com(sn)

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 75 Artykuł nie był pomocny 13