Data publikacji: 2017-06-06

Poznaj niestandardowe formy grillowania

Udostępnij na Google+

Początek sezonu grillowego już za nami. Czas na urozmaicenie tej przyjemności. W tym celu warto poznać niestandardowe formy grillowania. Zapraszamy do sprawdzenia niecodziennych rozwiązań.

Wzbogać aromat potraw poprzez wykorzystanie zrębków



Przed przygotowaniem grilla, warto zaopatrzyć się w zrębki do wędzenia i grillowania. Gotowe drewniane zrębki drzew owocowych nadadzą grillowanym potrawom aromatu i smaku. Co ważne, zrębki nie mają w sobie substancji konserwujących, pylących, czy impregnujących.
  • Zrębki jabłoni – świetnie sprawdzają się przy wędzeniu czerwonego mięsa, serów, drobiu, czy ryb
  • Zrębki gruszy – idealne do wędzenia czerwonego mięsa, drobiu i ryb
  • Zrębki olchowo-bukowe – sprawdzą się w przypadku grillowania wieprzowiny, baraniny i wieprzowiny

Jak wędzić przy użyciu zrębków?

Zrębki układamy przy żarzącym się palenisku. Jednak nie wkładamy ich do ognia! Spowodowałoby to zbyt szybkie ich spalenie. Najlepiej rozłożyć zrębki dookoła paleniska. Dobrze jest, gdy warstwa zrębków ma około 2 centymetry grubości. Po odpowiednim przygotowaniu zrębków oraz ułożeniu mięsa na ruszcie grill przykrywamy pokrywą. Dzięki temu mięso nabierze odpowiedniego aromatu. Wędzenie takich potraw zajmie nam od 10 do 30 minut, wszystko zależy od rodzaju mięsa i przygotowywanej potrawy.

Zalety wędzenia z wykorzystaniem zrębków

Zrębki mają niższą wilgotność, niż drewno wędzarnicze, dlatego jest mniej podatne na atakowanie przez grzyby i pleśnie. Używanie zrębków do wędzenia umożliwia dodanie pysznego aromatu zwyczajnym potrawom.


Zrębki to trociny?

Absolutnie nie, zrębki to rozdrobnione drewno. Wykorzystywane przy wędzeniu. Trociny natomiast, to produkt uboczny, który powstaje przy obróbce drewna. Do wędzenia nie używa się trocin, ponieważ mogą zawierać domieszki trocin z drzew iglastych lub kawałeczki lakierowanych desek. Tylko zrębki od sprawdzonego producenta zapewniają czystość zrębek i odpowiedni smak potraw.

Zestaw grillowy do pizzy


taca do grillowania pizzy
Zestaw ten jest niezwykle wygodny. Dzięki kamieniowi ceramicznemu odpowiednio ukształtujemy ciasto na pizzę oraz ją wypieczemy. Tacka natomiast ułatwi zestawienie gotowej pizzy z grilla, a okrągły nóż umożliwi szybkie pokrojenie pizzy na równe kawałki.

Grilluj bez tłuszczu

taca do beztłuszczowego grillowania

Marzysz o pysznych, dietetycznych daniach z grilla, które mają małą ilość tłuszczu? Takie grillowanie mięs umożliwia patelnia do beztłuszczowego grillowania. Patelnia ta, to idealne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają grillować i jednocześnie chcą jeść jak najmniej tłustych potraw. Na tej patelni przygotujemy potrawy bez konieczności używania tłuszczu. Co więcej, patelnia idealnie zastępuje jednorazowe aluminiowe tacki. Średnica patelni wynosi 30 cm, otwory w patelni umożliwiają spływanie tłuszczu z mięs, natomiast specjalna warstwa zapobiega przywieraniu potraw. Co ważne, rączka patelni jest wykonana z drewna, dzięki czemu nie będzie się nagrzewać.

Grillowanie ryb bez problemów

ruszt do grillowania ryb

Grillowanie ryb na samym ruszcie nie jest proste. Przy ich przekładaniu możemy przypadkiem porozrywać delikatne mięso na mniejsze kawałki. Jeśli chcemy, aby grillowane ryby zachowały swój kształt, warto skorzystać z rusztu do ryb, który znajdziemy w sklepie Przydomu. Ruszt ten pozwala nam na jednoczesne grillowanie 3 ryb. Dzięki niemu możemy zadbać o równomierne grillowanie ryb.









 
 
Skompletuj akcesoria do grillowania!
 
zdjęcie: pixabay.com (sn)

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 4 Artykuł nie był pomocny 0