Data publikacji: 2017-04-27

Oryginalne przepisy na grilla. Zaskocz bliskich!

Udostępnij na Google+

Sezon grillowy tuż-tuż! Pewnie wielu z was szuka niekonwencjonalnych przepisów na grilla, aby zaskoczyć swoich gości nietypowymi daniami. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami. 

Jakie dania znajdziesz w artykule?

1. Dania na słodko

2. Grillowane warzywa 3. Dania mięsne

Dania na słodko


Banany grillowane z migdałami


Składniki:
  • Banany
  • Miód
  • Migdały
  • Cynamon
  • Rozdrobnione orzechy włoskie
Przygotowanie:

Banany obieramy ze skórki. Układamy owoce jeden obok drugiego na tacce aluminiowej. Posypujemy migdałami, cynamonem, rozdrobnionymi orzechami włoskimi i polewamy delikatnie miodem. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 30 minut.

Dla wzbogacenia smaku grillowanych bananów warto przygotować czekoladową polewę i bitą śmietanę.

Źródło: www.polki.pl


Pomarańcze grillowane


Składniki:
  • Kilka dużych pomarańczy
  • Likier pomarańczowy
  • Cukier trzcinowy
  • Cynamon mielony
Przygotowanie:

Pomarańcze obieramy ze skórki, następnie kroimy je na plastry o grubości 2 cm. Rozkładamy na aluminiowej tacce, następnie skrapiamy odrobinę likierem i posypujemy małą ilością cukru i cynamonu. Teraz zakrywamy wszystko folią aluminiową i kładziemy na grillu na 8-10 minut. Tak przygotowane pomarańcze można jeść prosto z grilla lub zastosować jako dodatek do lodów.


Źródło: www.przepisy.gotowanie-na-parze.pl


Ananas grillowany


Składniki:
  • Dojrzały, duży ananas
  • Cukier trzcinowy

Przygotowanie:

Dużego ananasa bez konieczności obierania go z liści i skórki kroimy w ósemki. Tak pokrojone kawałki ananasów posypujemy z dwóch stron cukrem trzcinowym. Co jakiś czas przewracamy ananasy, aby były równo przypieczone.

Tak upieczone kawałki ananasów warto podawać z gałką lodów śmietankowych, bitą śmietaną lub polać je rozpuszczoną czekoladą. Albo połączyć wszystkie te rozwiązania i zrobić pyszny deser.

Źródło: www.chillibite.pl

Grillowane warzywa


Szaszłyki z tofu


Składniki:
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • Małe pomidorki koktajlowe
  • Pół szklanki jogurtu greckiego
  • Pół łyżeczki oregano
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • Pół pęczka kopru
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, cukinię kroimy w grube plasterki, a cebulę i paprykę w średnie kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół, a tofu kroimy w kostkę. Następnie na patyki nadziewamy w dowolnej kolejności pokrojone warzywa i tofu. Tak przygotowane szaszłyki, posypujemy według własnego uznania solą, pieprzem, bazylią i oregano. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy tackę aluminiową oliwą i układamy na niej szaszłyki, które co jakiś czas przewracamy. Dokładnie ten sam przepis możemy zastosować na patelni grillowej.

Sos do szaszłyków:

Drobno siekamy koperek i świeżą bazylię. Te dwa składniki mieszamy z jogurtem greckim, następnie doprawiamy sos solą i pieprzem.

Źrodło:www.doradcasmaku.pl
 

Bakłażany grillowane


Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy bakłażany, wycieramy do sucha, a następnie kroimy w plastry o grubości 2 cm, każdy plaster solimy. Zostawiamy plastry na 30 minut. Po tym czasie spłukujemy z nich sól i osuszamy. Plastry bakłażana smarujemy z dwóch stron olejem przy pomocy specjalnego pędzelka. Następnie tak przygotowane plastry kładziemy na grilla i opiekamy przez około 10 minut z obu stron. Ładnie zarumienionego bakłażana ściągamy z grilla i posypujemy natką pietruszki. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.

Źródło: www.zgrilla.pl


Grillowane boczniaki


Składniki:
  • Około 500 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • Posiekana natka pietruszki
  • Posiekany koperek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Najpierw wykonujemy marynatę. Do tego potrzebujemy oliwę, sól, pieprz, posiekaną natkę z pietruszki i koperek oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. W tej marynacie umyte i osuszone grzyby marynujemy przez pół godziny. Po tym czasie możemy wykładać grzyby na ruszt. Układamy grzyby kapeluszami do dołu. Grillujemy po kilka minut z każdej strony. Na koniec spryskujemy grzyby octem balsamicznym.

Źródło: www.wegetarianka.blox.pl
 

Dania mięsne


Grillowany łosoś


Składniki:
  • 2 filety z łososia
  • Pieprz
  • Sól
  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 3 łyżki masła
  • Posiekany koperek
  • Rozdrobniony ząbek czosnku

Przygotowanie:

Najpierw wykonujemy masło ziołowe, łącząc ze sobą masło, koperek, miętę i rozdrobniony czosnek. Z masła formujemy rulonik, można zawinąć go w pergamin i odłożyć do zamrażalnika na kilkanaście minut. Następnie przechodzimy do marynowania łososia, skrapiamy go solą i pieprzem. Układamy na ruszcie i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Kiedy już przełożymy łososia na talerz, wtedy możemy rozprowadzić na nim kawałek masła z ziołami.

Uwaga!
Do grillowania łososia najlepiej skorzystać z aluminiowej tacki. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko, że rybka rozpadnie się i wpadnie do żaru.

Źródło: www.kuchnialidla.pl


Królik z rusztu


Składniki:
  • Tuszka królicza
  • Sól ziołowa
  • Zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej
  • Pieprz

Przygotowanie:

Mięso z królika porcjujemy na mniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy marynatę z posiekanego czosnku, oleju, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Następnie mięso nacieramy tą marynatą i tak przygotowanego królika zawijamy w folię aluminiową. Królika pieczemy na ruszcie przez około 40 minut. Pilnujemy, aby ogień na grillu nie był zbyt mocny.

Źródło: www.gotujmy.pl


Pizza z grilla


Składniki na ciasto:
  • 7 g suszonych drożdży
  • Około 240 ml ciepłej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • Szczypta cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka świeżej bazylii (posiekanej)

Dodatkowo:
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku

Dodatki na pizzę:
  • Sos pomidorowy do pizzy
  • Posiekane pomidory
  • Czarne oliwki
  • Posiekana, podsmażona czerwona papryka
  • Starta mozzarella
  • 4 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali miskę, do której wlewamy ciepłą wodę, cukier i drożdże. Po rozmieszaniu zostawiamy wszystko na 10 minut. Kiedy woda z drożdżami już się spieni, wtedy dodajemy oliwę, sól, mąkę i przechodzimy do wyrabiania ciasta. Tak długo mieszamy, aż zacznie samo odchodzić od miski. Następnie przekładamy je na stolnicę, co jakiś czas podsypujemy mąką, aby nie przyklejało się do stolnicy i tak długo je ugniatamy, aż będzie całkowicie gładkie. Zajmuje to zazwyczaj około 8 minut. Następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej miski i przykrywamy wilgotną ściereczką. Ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę, zagniatamy w nim czosnek i bazylię. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. W mikrofalówce lub w garnuszku na kuchence rozgrzewamy 120 ml oliwy z łyżeczką czosnku.

Wyjmujemy ciasto na stolnicę, znów zagniatamy, dzielimy na pół i rozwałkujemy na dwa okręgi o grubości około 1 cm. Ruszt grilla należy posmarować wcześniej podgrzaną oliwą z czosnkiem. Jedno tak przygotowane ciasto kładziemy na grillu, kiedy spód zaczyna się rumienić, wtedy przy pomocy dwóch szpatułek przekładamy ciasto na drugą stronę. Wtedy w szybkim tempie na zarumieniony wierzch ciasta nakładamy sos pomidorowy, ser, posiekane pomidory, pokrojone w paseczki oliwki, podsmażoną paprykę i znów posypujemy całość serem. Gdy pizza się upiecze, wtedy wrzucamy na ruszt drugi placek.

Źródło: www.allrecipes.pl


Życzymy Smacznego!




 
Wybierz najlepszy grill ogrodowy!
zdjęcie: pixabay.com / amgela0716
 
 
 

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 10 Artykuł nie był pomocny 0