Data publikacji: 2017-11-03

Listopad w ogrodzie - o czym trzeba pamiętać?

Udostępnij na Google+

Zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzi nazwa miesiąca listopad? Ma ona związek z opadającymi w tym czasie liśćmi. Nic dziwnego, że między innymi pod znakiem sprzątania ogrodu z liści upływa ogrodnikom ten czas. Choć kolorowe ścieżki nadają ogrodom uroku i czaru, są niebezpieczne między innymi dla trawy. Dlaczego należy usuwać liście z trawników? Warstwa liści może powodować żółknięcie trawy, a gdy namoknie, może powodować nawet jej gnicie.

O jakich jeszcze czynnościach nie możemy zapomnieć w listopadzie? Oto krótki plan prac ogrodniczych w listopadzie.
 

 
Krzewy i drzewa owocowe Ogród warzywny Ogród ziołowy Rośliny ozdobne Trawnik Rośliny doniczkowe
wykonujemy cięcie winorośli
 


jeśli ziemia nie zmarzła, na początku listopada możemy siać rośliny korzeniowe (marchew, pietruszkę, czosnek)

 

obsypujemy liśćmi lub inaczej zabezpieczamy zioła przed mrozem

jeśli ziemia nie zmarzła, na początku
miesiąca możemy sadzić cebulki kwiatowe

grabimy lub usuwamy za pomocą specjalnego odkurzacza liście z trawnika;
czyścimy również ścieżki i schody; liście mogą trafić do kompostownikalub na rabaty kwiatowe
unikamy przesadzania roślin pokojowych i doniczkowych
bielimy, smarujemy pnie drzew pastami, owijamy drzewka słomą jeśli nie było jeszcze silnych przymrozków, można wapnować glebę, nawozić obornikiem, kompostem   obsypujemy liśćmi kwiaty zimujące w gruncie   niektóre rośliny doniczkowe możemy nawozić specjalnym nawozem jesienno-zimowym
okrywamy krzewy agrowłókniną zimową kopiemy pietruszkę, szczypiorek przeznaczony do pędzenia   po pierwszych przymrozkach wykopujemy dalie, pacioreczniki, mieczyki i lilie    
pobieramy sadzonki zdrewniałych krzewów liściastych (jaśmin, ligustr) kończymy zbiór wszystkich jesiennych warzyw, m.in. późnych kapust, brukselki   usuwamy wyschłe części roślin jednorocznych i bylin    

jeśli łodyga jest zdrewniała, zbieramy dynie; czas jej zbioru w zależności od odmiany następuje pod koniec sierpnia, a kończy się na początku listopada
 
na zagonach możemy pozostawić warzywa odporne na mróz: pory, pietruszka, pasternak, skorzonera, jarmuż, roszponka   róże przykrywamy kopczykami ziemi, aby nie zmarzły    

sadzimy krzewy liściaste, wyjątkiem są krzewy delikatne (magnolia, wawrzynek wilczełyko, piwonia drzewiasta)
 
po zbiorach oczyszczamy zagony i przekopujemy glebę; zostawiamy w ostrej skibie, poprawiając w ten sposób strukturę gleby   do połowy listopada możemy sadzić wrzosy    
zbieramy ostatnie maliny z odmian powtarzających owocowanie          
gdy nie ma mrozu, podewamy zimozielone krzewy, byliny rośliny (różaneczniki, żurawki, iglaki, bukszpany itd.)          

Pamiętajmy również o przygotowaniu piwnicy, w której będziemy przechowywać zebrane z ogródka plony. Proces ten rozpoczynamy około 3 tygodnie przed układaniem w niej warzyw i owoców. Piwnicę dokładnie bielimy, możemy również profilaktycznie spryskać środkiem grzybobójczym (np. Miedzianem). Odkażamy także skrzynki do przechowywania.

Temperatura przechowywania


warzywa korzenne: 1-4oC

jabłka: 0-4oC
gruszki: -1oC - +1oC

Koniec pracy? Teraz wystarczy tylko zaparzyć ciepłą herbatę lub przygotować sobie mleko z miodem i zatopić się w ciepym fotelu. Zima w tym roku ma być podobno wyjątkowo ostra! 

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 6 Artykuł nie był pomocny 0