Data publikacji: 2017-11-17

Jakie sztućce warto kupić?

Udostępnij na Google+

Podstawowy komplet sztućców składa się z łyżki do zupy, widelca, noża i łyżeczki deserowej. Rodzajów sztućców jest jednak znacznie więcej. Współcześnie najczęściej produkowane są ze stali szlachetnej, choć bardziej ekskluzywne mogą być pokryte powłoką PVD, platerowane srebrem lub złotem. Jakie sztućce warto kupić?

Stal nierdzewna


To potoczne określenie stali szlachetnej, odpornej na korozję, wykorzystywanej do produkcji m.in. sztućców, garnków, akcesoriów kuchennych, będącej stopem żelaza z węglem, chromem, czasem również niklem. Odporność stali – na wysokie i niskie temperatury, wilgoć, kwasy i zasady, chlorki, uszkodzenia mechaniczne – zależy od zawartości procentowej poszczególnych składników stopu. Chrom zapewnia odporność na plamy, korozję, na ciepło, ogranicza możliwość powstania zarysowań, utwardza. Nikiel ma właściwości podobne do chromu, nadaje też stali satynową gładkość.

Oznaczenia
Kupując sztućce ze stali nierdzewnej należy zwrócić uwagę na poniższe oznaczenia:
  • stal 18/8: stal chromowo-niklowa, kwasoodporna, stop zawierający 18 proc. chromu i 8 proc. niklu
  • stal 18/10: stal chromowo-niklowa, kwasoodporna, stop zawierający 18 proc. chromu i 10 proc. niklu
  • stal 18/0: stop zawierający 18 proc. chromu i nie zawierający niklu – odpowiedni dla osób uczulonych na nikiel, wadą tego typu sztućców jest ich większa podatność na zarysowania
  • stal 13/0: używana najczęściej do produkcji noży, z 13-proc. zawartością chromu, bez zawartości niklu – taki stop jest bardziej elastyczny, choć zachowuje właściwości takie jak odporność na zarysowania i korozję
Większość sztućców ze stali szlachetnej można myć w zmywarce (należy jednak wcześniej sprawdzić zalecenia producenta, szczególnie w przypadku tych, które mają uchwyty wykonane z innego materiału, np. z drewna).

Rodzaj wykończenia:
  • sztućce polerowane: o gładkiej powierzchni, z „lustrzaną” powłoką
  • sztućce satynowe: z matową powłoką uzyskiwaną przez szczotkowanie

Sztućce platerowane


Sztućce ze stali szlachetnej, pokryte warstwą innego metalu, najczęściej srebra lub złota. Szlachetniejsze i bardziej eleganckie od sztućców stalowych, bardziej „codziennych”, za to mniej odporne na zarysowania. Sztućów platerowanych w żadnym wypadku nie wolno myć w zmywarce, platerowane srebrem reagują również z siarką, dlatego nie należy używać ich np. do potraw z jajek czy ryb morskich.

Ze stali szlachetnej wykonane są również, dostępne na rynku, sztućce czarne, w kolorze miedzi, złota, o satynowym wykończeniu. Od „zwykłych” stalowych noży czy łyżek różnią się tym, że zostały pokryte powłoką PVD, nadającą im kolor i fakturę. W przeciwieństwie do sztućców platerowanych, można je myć w zmywarce. Mają też zwykle dłuższy okres gwarancji.

Sztućce srebrne


Ekskluzywne i drogie, wykonane w całości ze srebra, najczęściej próby 925. Ich produkcja odbywa się zazwyczaj ręcznie, często są bogato zdobione i grawerowane. Producenci tego typu sztućców najczęściej dają na nie wieczystą gwarancję.

Przy wyborze sztućców srebrnych warto kierować się nie tylko ceną, ale wiarygodnością producenta (w Polsce jedynym producentem sztućców ze srebra próby 925 jest Warszawska Fabryka Platerów HEFRA S.A.), posiadanymi atestami (atest Państwowego Zakładu Higieny gwarantuje bezpieczeństwo użytkowania w kontakcie z żywnością) oraz długością oferowanej przez producenta gwarancji i ewentualnie usługami dodatkowymi, jak np. czyszczenie i renowacja.

Srebrne sztućce wymagają szczególnego traktowania – należy je myć pojedynczo, tuż po posiłku, w wodzie z delikatnym detergentem, a następnie dokładnie wytarte (nie wolno ich zostawiać na suszarce, żeby same wyschły!) przechowywać zapakowane pojedynczo w woreczki foliowe lub w specjalnie do tego przeznaczonym pudełku.

Sztućce w całości srebrne, podobnie jak platerowane srebrem, w kontakcie z potrawami z jaj, ryb czy majonezem mogą śniedzieć. W takim wypadku należy je wyczyścić delikatną szmatką nasączoną płynem do czyszczenia srebra.

Sztućce oksydowane


Oksydowanie to jedna z najpopularniejszych metod zdobienia sztućców, polegająca na ich pokryciu cienką warstwą tlenków. Najczęściej stosowane w przypadku sztućców srebrnych lub posrebrzanych.

Sztućców oksydowanych, niezależnie od materiału, z jakiego zostały wykonane, nie wolno myć w zmywarce. Jedynym sposobem czyszczenia jest przecieranie za pomocą miękkiej szmatki nasączonej płynem do czyszczenia metali szlachetnych – zanurzenie w wodzie z solą, octem itp. popularne, domowe sposoby pozbywania się plam i śniedzi spowodują starcie warstwy oksydowanej!

Sztućce dla dzieci


Zestawy i pojedyncze sztućce dla dzieci różnią się w zależności od tego, dla dzieci w jakim wieku są przeznaczone. Generalnie – są mniejsze i mają nieco inny kształt, niż sztućce dla dorosłych, np. ząbki widelców są łagodniej zakończone, a łyżki i łyżeczki bardziej okrągłe i szersze. Te przeznaczone dla dzieci, które uczą się dopiero samodzielnego jedzenia, mają specjalnie wyprofilowane, antypoślizgowe uchwyty.

Materiały, z których najczęściej wykonuje się sztućce dziecięce:
- wysokiej jakości tworzywo sztuczne
- silikon
- melamina
- stal szlachetna

Przy wyborze należy zwrócić uwagę, czy wybrane sztućce mają atest Państwowego Zakładu Higieny, co gwarantuje ich nietoksyczność. Większość można myć w zmywarce.

Inne


Nowością na rynku są sztućce biodegradowalne, wykonane z bambusa. Znakomita alternatywa dla sztućców plastikowych, tzw. „jednorazowych”, do użytku na pikniku czy przyjęciu w ogrodzie. Są wielokrotnego użytku, odporne na wilgoć i obojętne dla żywności, impregnowane olejem jadalnym. Pasują do bambusowych talerzy lub nietłukącej się zastawy, np. z hartowanego szkła typu Arcoroc, popularnego w naszych domach.

Jakie sztućce warto kupić


• widelczyki deserowe – znakomite do ciast i zimnych czy ciepłych deserów, można je również wykorzystać do jedzenia przekąsek serowych i owoców (zastępują specjalnie do tego przeznaczone sztućce)
• łyżeczki deserowe – sprawdzą się nie tylko w przypadku deserów, ale również jako łyżeczki do zup podawanych w bulionówkach
• nóż i widelec do ryb
• nóż i widelec do owoców
• nóż do masła – ułatwia smarowanie masłem, kawiorem czy serem (topionym, kremowym)
• łyżka do sosów
• łyżka wazowa – do nalewania zup
• łopatka do ciasta, tortu – ułatwia nakładanie
• sztućce do sałaty – ułatwiają mieszanie i nakładanie
• nożyce do drobiu, nóż i widelec do tranżerowania mięsa – ułatwiają dzielenie drobiu pieczonego w całości lub potraw mięsnych, np. szynki czy karkówki, na porcje
• łyżeczka, nóż i widelec do grejpfruta – ułatwiają wyjmowanie miąższu z owocu podzielonego na połówki, oddzielenie miąższu od skóry
• nóż do tortu
• nóż do steków
• łyżka i widelec do makaronów – ułatwi jedzenie spaghetti

W sklepie internetowym Przydomu.pl znajdziecie Państwo sztućce Ambition, sprzedawane w flokowanych pudełkach – idealnych na prezent. Dla osób, które zainteresowane są szeroką gamą sztućców – również tych niestandardowych – polecamy sztućce w walizce również marki Amition.


 
Sztućce Ambition - sprawdź
 


zdjęcie: WerbeFabrik / pixabay.com / zdjęcia własne

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 3 Artykuł nie był pomocny 2