Data publikacji: 2015-10-02

Jak założyć kompostownik?

Udostępnij na Google+

Kompostowniki są doskonałym sposobem na zagospodarowanie odpadów organicznych. Czym należy się kierować przy ich zakładaniu?

Kompost to, najprościej mówiąc, nawóz organiczny wytwarzany w dużej mierze z odpadów roślinnych, który powstaje na skutek tlenowego rozkładu resztek roślinnych przez mikroorganizmy. Posiada on całe mnóstwo zalet: powoduje, że gleba staje się pulchna i przewiewna, wzbogaca ją w próchnicę, stanowi bogate źródło materii organicznej i jest najtańszym materiałem do użyźniania gleby.
 

Kompostować możemy:
  • Siano, przekwitłe rośliny, skoszoną trawę, jesienne liście drzew oraz zdrewniałe części roślin
  • Odpadki kuchenne takie jak: skorupki jaj, resztki warzyw i owoców oraz torebki po herbacie
  • Popiół oraz trociny


Kompostować nie powinno się natomiast:

  • Gazet
  • Szkła, metalu i plastiku
  • Popiołu z węgla
  • Mięsa oraz ryb
  • Skórek owoców cytrusowych
  • Chorych części roślin


Kompost wykonać możemy na dwa sposoby: w pryzmie oraz w kompostowniku.


Dla osób początkujących poleca się pierwszą metodę, a to ze względu na fakt, że jest ona prostsza i nie wymaga od nas budowy czy zakupu kompostownika. Pamiętać należy jednocześnie, że uzyskanie kompostu z pryzmy trwa około 1,5 roku i sama w sobie nie wygląda zbyt estetycznie. Jeżeli zależy nam na rozwiązaniu bardziej efektownym, zdecydujmy się na kompostowniki. Pozwalają one na utrzymanie kompostu w uporządkowanej formie i zabezpieczą go przed wiatrem oraz wysuszeniem na skutek działania promieni słonecznych.

Kompostowniki powinno się umieszczać w miejscach osłoniętych od słońca oraz wiatru, dzięki czemu zgromadzony tam materiał nie będzie przysychał. Podłoże pod kompostownikiem powinno być przepuszczalne to pozwoli na swobodny odpływ nadmiaru wody i zagwarantuje dostęp do resztek dżdżownicom oraz innym pożytecznym mikroorganizmom żyjącym w glebie.

 

Wielkość kompostowników nie powinna przekraczać 150 centymetrów szerokości oraz 120 centymetrów wysokości. Dzięki temu powietrze posiada swobodny dostęp do wnętrza kompostowanego materiału, co przyczynia się do rozwoju wspominanych powyżej dżdżownic i pożytecznych mikroorganizmów. Na skutek ich pracy wytwarza się dobry kompost, który swoim zapachem oraz strukturą powinien przypominać ziemię.

Układając poszczególne warstwy resztek organicznych, co jakiś czas przesypmy je dolomitem lub mieloną kredą (najlepsze proporcje to 2 kilogramy na 1 metr kwadratowy pryzmy). Do kompostowania jesiennych odpadków ogrodowych, które mają mało azotu, należy dodać nawozu azotowego.

O podstawach związanych z kompostowaniem pisaliśmy też w artykule "5 korzyści, za które pokochasz kompostownik".
Przeczytaj też o preparatach przyspieszajacych proces kompostowania: "Kompostownik dla niecierpliwych"

Jakich błędów należy unikać produkując kompost?


  • Nie umieszczajmy go w zbiornikach betonowych lub w dołach (stanowi to ograniczenie dostępu powietrza)
  • Nie umieszczajmy w kompoście materiału niewystarczająco rozdrobnionego oraz w zbyt grubych warstwach (ogranicza to dostęp powietrza)
  • Nie traktujmy kompostownika jak pojemnika na śmieci - uważnie dobierajmy jego składniki.
Szukasz gotowego kompostownika?

zdjęcie: Joi / CC BY 2.0 / foter.com                                                                                                                                           (sn)

 

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 9 Artykuł nie był pomocny 1