Data publikacji: 2017-11-24

Jak serwować wino?

Udostępnij na Google+

Umiejętne serwowanie wina to sztuka, której podstawy warto opanować, żeby w pełni cieszyć się walorami tego trunku, przez starożytnych nazywanego „napojem bogów”.

Jakie wino do jakich potraw?


Szkół serwowania wina jest wiele. Znawcy tego trunku potrafią umiejętnie łączyć poszczególne gatunki wina z serwowanymi potrawami, uzyskując zaskakujące połączenia smaków. Jeśli jednak nie należymy do grupy smakoszy, najbezpieczniej jest pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

1. do dań z mięsa czerwonego, a także potraw z kaczek i gęsi pasują wina czerwone, do ryb, cielęciny i drobiu podajemy wina białe, różowe – do deserów, owoców;
2. do potraw najlepiej serwować wina wytrawne i półwytrawne, do deserów półsłodkie i słodkie, a przed podaniem obiadu czy kolacji – koktajl wermutem (np. martini);
3. jeśli planujemy podać kilka gatunków win, trzeba pamiętać o kolejności:

- najpierw podaje się wina białe, po nich czerwone
- najpierw podaje się młodsze, później starsze roczniki
- wina wytrawne podaje się przed półwytrawnymi, półsłodkimi, słodkimi
- wina lekkie przed cięższymi

Jakie kieliszek do jakiego wina?


Każdy gatunek wina najlepiej serwować w specjalnie dla niego przeznaczonym kieliszku – to zagwarantuje uwolnienie pełni walorów smakowych i aromatu. I tak wina białe serwuje się w kieliszkach bardziej wysmukłych, o szerszej średnicy u góry niż wina czerwone, martini serwuje się w charakterystycznym, wąskim u podstawy a szerokim u góry kieliszku (jak w filmach z Jamesem Bondem), szampan lubi kieliszki wysmukłe, na długiej nóżce, a sherry czy porto te o mniejszych pojemnościach. Wina nie nalewa się nigdy „do pełna”, a jedynie do 2/3 wysokości kieliszka, tak by miało miejsce na rozwinięcie bukietu.

Kiedy otworzyć wino, czyli słów parę o typach korkociągów do wina


Wino potrzebuje czasu i odpowiedniej temperatury, by smakowało tak, jak powinno. Generalna zasada głosi, że wina białe i różowe podaje się schłodzone, a czerwone powinny mieć temperaturę pokojową. Dobrze jest też sprawdzić na etykiecie propozycję podania (producenci umieszczają na niej coraz częściej szczegółowe informacje, także o optymalnej temperaturze serwowania i potrawach, które do danego wina pasują).

Ważne jest też tzw. napowietrzenie wina. Żeby w pełni rozwinęło swój bukiet, przed wlaniem do kieliszków wino powinno „pooddychać”. To dlatego, szczególnie czerwone wina wytrawne i półwytrawne, powinno się otworzyć przynajmniej godzinę przed podaniem. Można również przelać wino do karafki.

Typy korkociągów do wina:

w kształcie litery T – najprostszy typ korkociągu, składa się ze śruby i poprzecznie umocowanej rączki. Najmniej poręczny, bo wymaga użycia większej siły, łatwo jest też takim korkociągiem przewiercić korek na wylot lub skruszyć korek przy wyciąganiu go z butelki. Odmianą tego rodzaju korkociągu są narzędzia zaopatrzone w tzw. dzwon – z tworzywa lub metalu – nakładany na szyjkę butelki, który ułatwia operowanie narzędziem i wyciągnięcie korka;

„motylek” – korkociąg przeznaczony do użytku w domu, prosty w obsłudze i poręczniejszy od tego w kształcie litery T. Składa się ze śruby, dwóch dźwigienek i tzw. dzwonu, który nakłada się na szyjkę butelki. Wkręcanie śruby w korek podnosi dźwigienki do góry – żeby go wyciągnąć, wystarczy je opuścić na dół;

trybuszon – stosowany także przez barmanów, składa się ze śruby i uchwytu, działa na zasadzie dźwigni, najczęściej wyposażony jest również w ostrze do usuwania koszulek z butelek i otwieracz do kapsli.

„wąsy” – ten nietypowy korkociąg, składający się z uchwytu i dwóch cienkich drucików, to narzędzie do wyciągania starych lub uszkodzonych korków. Wąsy wkłada się między korek a szyjkę butelki, co umożliwia wyjęcie korka w całości, bez kruszenia go.

korkociągi profesjonalne – korkociągi automatyczne, mogą być ręczne lub przeznaczone do przymocowania na blacie, wymagają użycia najmniejszej siły przy otwieraniu butelki.

 
Wybierz otwieracz do wina

zdjęcie: pixabay.com

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 1 Artykuł nie był pomocny 0