Data publikacji: 2017-11-17

Jak przechowywać chleb?

Udostępnij na Google+

Nawet najlepsza receptura nie uchroni źle przechowywanego pieczywa przed pleśnieniem i wysychaniem. Warto zachować kilka prostych zasad, żeby długo cieszyć się świeżością i smakiem chleba, bułek czy chałek.

Dobry chlebak


Pieczywo powinno być przechowywane w suchym, wolnym od zarodników pleśni miejscu. Najodpowiedniejszy będzie dobrej jakości chlebak, wykonany z łatwych do utrzymania w czystości materiałów, jak np. stal nierdzewna, metal, tworzywo sztuczne, zaimpregnowane odpowiednio drewno, odporna na odpryski ceramika. Na rynku dostępne są chlebaki w różnych kształtach, wyposażone w pokrywy wykonane z różnorodnych materiałów, niektóre dodatkowo pełnią funkcję deski do krojenia pieczywa. Przy wyborze, oprócz stylistyki współgrającej z wyposażeniem kuchni, warto kierować się funkcjonalnością i tym, czy wybrany produkt można dokładnie i w prosty sposób wyczyścić.

W sklepie internetowym Przydomu.pl możecie Państwo kupić chlebaki Ambition zrobione w całości ze stali lub drewna i tworzywa.

Woreczek do przechowywania


Żeby zapobiec pleśnieniu i wysychaniu pieczywa, należy je przechowywać w chlebaku i lnianym lub bawełnianym woreczku. Walory smakowe i świeżość pomoże też utrzymać owinięcie pieczywa w czystą ściereczkę kuchenną (koniecznie płócienną lub bawełnianą). Przechowywanie w woreczkach foliowych przyspiesza proces pleśnienia (zbyt duża wilgotność przy jednoczesnym braku dostępu powietrza), pozostawienie zaś w papierowej torebce, w której przynieśliśmy chleb do domu, spowoduje jego wysychanie. Zamiast woreczka lub ścierki można również użyć papieru pergaminowego.

Ciekawostki



• chleb upieczony na drożdżach jest znacznie krócej świeży (2 dni) od chleba na zakwasie – ten drugi zachowuje świeżość bez dodatku konserwantów do 7 dni
• dobrym sposobem na przedłużenie świeżości chleba jest mrożenie – świeży najlepiej pokroić na kromki i zamrozić w woreczku przeznaczonym do mrożonek, kromki bardzo szybko rozmraża się np. w tosterze
 

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 0 Artykuł nie był pomocny 0