Data publikacji: 2015-12-07

Formy do ciast – zacznij przygodę z wypiekami!

Udostępnij na Google+


Dzięki popularnym programom telewizyjnym prowadzonym przez Nigellę Lawson czy naszą polską Annę Starmach coraz popularniejsze staje się gotowanie i wypiekanie ciast w domowym zaciszu. Zanim zaczniemy przygodę z domowym pieczeniem musimy zastanowić się, jakie niezbędne formy i urządzenia przydadzą nam się w kuchni.

Podstawowym narzędziem pracy każdego domowego cukiernika jest mikser bądź malakser. Poza urządzeniami AGD przydadzą nam się stolnica, wałek, blachy i foremki. Obecnie stolnice drewniane są zastępowane silikonowymi matami. Dlaczego? Silikonowe maty są estetyczne, łatwo jest je wyczyścić oraz schować nawet w najmniejszej kuchni. Następną niezbędną pozycją w kuchni jest wałek. Ze względów higienicznych również polecane są wałki do ciast z silikonu.

Silikon w kuchni


Dlaczego decydujemy się na przyrządy i foremki silikonowe? Produkty kuchenne wykonane z silikonu są łatwe u utrzymaniu czystości, nie ma problemu z ich myciem, nie trzeba moczyć jak blach z innego tworzywa. Formy silikonowe oszczędzają miejsce w kuchennych półkach. Dodatkowym atutem form silikonowych jest możliwość wlewania ciasta bez uprzedniego smarowania form tłuszczem.

Jeżeli nie masz zaufania do silikonowych form, masz do wyboru blachy aluminiowe, blachy ceramiczne oraz naczynia żaroodporne.


Blachy aluminiowe


Blachy aluminiowe bardzo często używane są do wypieków ze względu na niską cenę. Wadą aluminiowych blach jest jednak konieczność ich natłuszczania; problematyczne staje się również czyszczenie przypalonej blachy, co z kolei prowadzi do szybkiego rysowania się powierzchni. Tego rodzaju blachy nadają się idealnie do wypieków np. serników.

 

Blachy ceramiczne


Jeżeli drażni nas widok porysowanej i poprzypalanej formy aluminiowej, warto wypróbować blachy ceramiczne. Używając blach ceramicznych musisz pamiętać, że wydłuży się czas pieczenia. Ogromną zaletą takiego rodzaju blach jest jednak możliwość serwowania ciast i przekąsek bezpośrednio z blaszki. Idealna do pieczenia np. sufletów.


Naczynia żaroodporne


Zaletą naczyń żaroodpornych jest możliwość pieczenia w nich zarówno chleba, mięs, jak również ciast np. jabłecznika. Łatwo przewodzą ciepło, można je w prosty sposób umyć oraz wyglądają estetycznie.

Jeżeli już zdecydowaliśmy się na materiał, z jakiego wykonane będą nasze blachy, zastanówmy się nad kształtami foremek jakie będą niezbędne w naszej kuchni.


Niezbędnik domowego cukiernika


Forma do babki
Chyba każdy się zgodzi, że w pierwszej kolejności należy wymienić formę do babki piaskowej. To chyba było, jest i będzie najpopularniejszym ciasto w Polsce, zwłaszcza w okresie Wielkanocy.

Okrągła tortownica
Okrągła tortownica najlepiej z wyjmowanym dnem nadaje się do pieczenia wszystkich ciast, choć szczególnie docenimy ją przy sernikach na zimno i spodach do tortów.

Kwadratowa forma
Jeżeli w kuchni masz miejsce to kwadratowa forma idealnie nadająca się do wypieku serników, murzynków i całej rzeszy innych ciast. Wielkość blachy dostosuj do ilości osób, które będą spożywały wypieki.

Tzw. keksówka
Keksówka, czyli prostokątna forma do keksów oraz idealnie nadająca się dla osób, które chcą wypiekać samemu chleb. świetnie sprawdza się też przy wypiekach dla małych rodzin.

Forma do muffinków
Muffiny to najpopularniejsze wypieki ostatnich czasów. Dlatego formy do muffinek muszą się znaleźć w każdym domu. Kupując formy do muffinek pamiętaj, żeby kupić również papilotki wielkością odpowiadającym foremkom do muffinek. Papilotki do mufinek to nic innego jak papier, w który wlewamy bezpośrednio ciasto na muffinki.

Szukasz formy do ciasta?
zdjęcie: Romi / pixabay.com                                                                                                                                                   (sn)

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 4 Artykuł nie był pomocny 0
}