Data publikacji: 2017-08-18

​Dlaczego iglaki brązowieją?

Udostępnij na Google+

Ogród zielony przez cały rok to marzenie każdego ogrodnika. Dlatego większość z nas, podczas planowania nasadzeń, decyduje się na kącik pełen iglaków. Jednak aby cieszyły oko, trzeba nauczyć się je pielęgnować. Brązowe igły nie tylko szpecą iglaki, ale mogą być objawem choroby, która może być przyczyną nawet zniszczenia rośliny. Dlaczego iglaki brązowieją i jak temu zapobiegać?

Brązowienie iglaków z powodu suszy


Jedną z przyczyn brązowienia iglaków jest susza. Niedobór wody jest najbardziej niebezpieczny w przypadku takich roślin jak: cypryśnik błotny, metasekwoja chińska, choina kanadyjska, cyprysik groszkowy, cyprysik japoński, jodła, a także żywotnik (tuja).

Jak podlewać iglaki latem?
Pamiętajmy o tych roślinach w czasie suchych miesięcy. W tym przypadku sprawdzi się zasada podlewania roślin rzadziej, ale obficie. Średniej wielkości iglaki podlewać powinniśmy dawką 20-40 litrów wody. Dzięki temu, dotrze ona do najniżej położonych korzonków. Podlewanie kropelkowe w przypadku iglaków wrażliwych na niedobór wody z dużym prawdopodobieństwem zakończy się niepowodzeniem i zaschnięciem niektórych korzeni.

Jak podlewać iglaki jesienią?
Wegetacja iglaków zimą jest jedynie spowolniona, a nie zatrzymana, tak jak w przypadku większości roślin, dlatego przed nadejściem przymrozków powinniśmy obficie podlać iglaki. Dzięki temu, zgromadzą one w tkankach odpowiedni zapas wody i przetrwają do wiosny. Nawadniamy wówczas rośliny solidnie - woda może stać na powierzchni gleby nawet kilka godzin. Przygotowanie iglaków do zimy jest ważne szczególnie w przypadku młodych roślin, których system korzeniowy jest płytki i nie sięga poniżej strefy zamarzania gleby. Oprócz obfitego nawadniania, warto zasilić iglaki nawozem jesiennym, bogatym w potas, fosfor i mikroelementy. Wpływają one korzystnie na gospodarkę wodną iglaków, zwiększając odporność na przemarzanie, mróz oraz wysuszenie podczas bezśnieżnej zimy.

Brązowienie iglaków z powodu niedoboru składników


Kolejnym powodem brązowienia igalków jest niedobór magnezu. Najbardziej wrażliwe na brak tego pierwiastka są żywotniki, świerki czy cyprysiki. Gdy najstarsze igły na dolnych gałązkach zmieniają kolor z jasnozielonego na żółty, później brązowy, a następnie zaczynają opadać, możemy zasilić je nawozem zawierającym magnez. Warto w tym miejscu wspomnieć, że niedostateczna ilość żelaza również może powodować brunatnienie pędów. Na niedobór żelaza podatne są zwłaszcza młode pędy, zlokalizowane w górnej części rośliny. W sklepie Przydomu.pl dostępne są specjalne nawozy przeciwko brązowieniu igieł, które oprócz magnezu zawierają zestaw mikroelementów niezbędny iglakom -  żelazo, bor, miedź, mangan, molibden, cynk. Tego typu nawozy nie zawierają z kolei azotu, dzięki czemu możemy stosować je również jesienią.

Brązowienie iglaków z powodu chorób grzybowych


Jednym z częstych powodów brązowienia igieł roślin iglastych są choroby grzybowe. Oto kilka chorób grzybowych, które najczęściej dotykają iglaki.
  • Żółknięcie, brązowienie, a następnie zasychanie roślin powoduje m.in. fytoftoroza wywoływana przez grzyby glebowe Phytophthora spp. Najczęściej dotyka ona cyprysy, czasem na fytoftorozę chorują jałowce. Jak rozpoznać, czy iglak został zaatakowany przez tę chorobę grzybową? Jeśli po nacięciu jednego z pędów zobaczymy, że wnętrze ma kolor cynamonowy, to znak, że roślina została zainfekowana. Jak walczyć z fytoftorozą na iglakach? Jest to zadanie bardzo trudne, bo grzyb atakuje korzenie oraz podstawę pędów. Pierwszym etapem jest wycięcie i spalenie zainfekowanych części rośliny. Następnie podlewamy roślinę jednym z fungicydów: Previcur, Mildex, Proplant, Fytostop, Aliette. Jeśli to nie pomoże, niestety musimy wykopać i spalić całą roślinę, pamiętając, aby odkazić glebę, w której roślina rosła, stosując jeden z powyższych preparatów. 
  • Uszkodzone przez mróz tuje, choiny, cyprysiki czy jałowce są bardzo podatne na zamieranie pędów. Ich objawem jest żółknięcie, a później więdnięcie pędów. Charakterystyczne w tym przypadku jest więdnięcie rośliny od wierzchołka ku podstawie. Jak poradzić sobie z tą sytuacją? Najpierw wycinamy chore pędy, następnie rośliny pryskamy jednym z preparatów: Topsin, Sportak, Alpha.
  • Przyczyną brązowienia igieł sosen może być grzyb Lophodermium pinastri, który wywołuje chorobę zwaną jesienną osutką sosny. Osutka sosny atakuje stare igły, nigdy tegorocznych. Najpierw na igłach pojawiają się pojedyncze plamy, później brązowieją końcówki. W dalszym etapie rozwoju choroby, żółkną i brązowieją całe igły, by w końcu opaść na ziemię. Jeśli na warstwie uformowanej z opadłych igieł znajdziemy owocniki w postaci czarnych kropek przedzielonych poprzecznymi kreskami, zacznijmy działać - iglak został zainfekowany. Pierwszym etapem walki z chorobą jest obfite podlanie rośliny oraz zastosowanie wieloskładnikowego nawozu. Kolejną czynnością jest zastosowanie oprysku rośliny oraz jej podłoża. Fungicydy stosujemy od połowy lipca do października, co 14 dni opryskując naprzemiennie preparatami: Amistar 250 SC, Sarfun 500 SC, Antracol 70 WG.
 
Przy okazji fytoftorozy iglaków czy osutki sosen, warto wspomnieć o sposobach zapobiegania tym chorobom. Aby wzmocnić odporność roślin iglastych na choroby grzybowe i bakteryjne, możemy zastosować naturalny preparat Biosept Activ, który zawiera ekstrakt z grejpfruta. Wyciąg ten zawiera bioflawonoidy - substancje o właściwościach antybiotycznych. Ze względu na naturalny charakter, koncentrat możemy stosować na różnych etapach rozwoju rośliny, bez obawy o jego zniszczenie.
 

Brązowienie iglaków z powodu zimna


Niektóre iglaki np. żywotnik olbrzymi, cyprysik Lawsona, cyprysik tępołuskowy, daglezja zielona, jałowiec wirginijski, świerk biały “Conica” mogą brązowieć z powodu mroźnego powietrza. Najczęściej igły brązowieją z jednej, nie osłoniętej od wiatru strony. Aby zapobiec takiej sytuacji, posadźmy iglaki wrażliwe na mróz w zacisznym miejscu ogrodu, a młode rośliny zabezpieczmy na zimę włókniną.

W przypadku brązowienia iglaków takich jak mikrobiota, żywotnik zachodni, jałowiec pospolity “Depressa Aurea”, jałowiec płożący “Plumosa” nie musimy się martwić. Chociaż zimą igły przybierają brunatną barwę, na wiosnę znów się zazieleniają.
 
Inne przyczyny brązowienia igieł:
  • Brązowe igły, pojawiające się wewnątrz korony zwartych krzewów iglastych, mogą powstawać na skutek braku słońca. W tym miejscu igły są ukryte przed promieniami, przez co zaburzony jest proces wytwarzania chlorofilu.
  • Większość iglaków preferuje podłoże o odczynie kwaśnym, jednak niektóre iglaki najlepiej czują się w podłożu o odczynie zasadowym. Do takich roślin należą np. modrzew europejski, kosodrzewina, sosna czarna, cis pospolity, jodła jednobarwna, jałowiec sabiński. W kwaśnym podłożu rośliny te nie mogą pobierać niektórych składników, w tym magnezu, co objawia się żółknięciem igieł.  
  • Igły mogą przybierać brązowy kolor również wtedy, gdy żerują na nich szkodniki. Do najczęściej występujących na roślinach iglastych szkodników należą: miniarka, przędziorki czy ochojniki.
 
Nawozy przeciwko brązowieniu igieł

zdjęcie: Greyerbaby / pixabay.com                                                                                                                      

 

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 12 Artykuł nie był pomocny 1
}