Data publikacji: 2015-12-07

Deski do krojenia: Od deski do deski

Udostępnij na Google+

Przyrządzanie potraw nie jest taką błahą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Świadczy o tym już sam fakt, że do różnych gatunków produktów powinniśmy używać innej deski do krojenia. Doświadczeni kucharze wiedzą, że tak jak ryba bez wody nie może dalej funkcjonować, tak gotowanie w kuchni nie ma racji bytu bez odpowiedniej deski. Z pewnością niejednego laika zaskoczy ogromna różnorodność desek do krojenia dostępnych na rynku. Jednym z głównych powodów, dla których używamy różnych desek jest fakt, że używanie tej samej deski do krojenia surowego mięsa, a następnie warzyw jest niedozwolone, ponieważ takie działanie może wywołać zatrucie.

Oto najpopularniejsze deski do krojenia i ich przeznaczenie:

Deski drewniane

W naszych kuchniach dominują deski drewniane. Niestety, ten rodzaj nie nadaje się do zmywania w zmywarce. Każdy, kto używał deski drewnianej wie, że taka deska po zbyt dużym nasiąknięciu wodą po prostu pęka. Dlatego po każdym umyciu należy je dokładnie osuszyć, pamiętając że w mokrą deskę szybciej wnikają różnego rodzaju bakterie

Poza najzwyklejszymi deskami możemy zakupić deski wykonane z drewna bukowego. Jeżeli zdecydujesz się na zakup deski do krojenia z drewna bukowego będziesz mieć pewność, że buk posiada naturalne właściwości bakteriobójcze. Dlatego możesz tego rodzaju desek stosować do krojenia mięsa. Przy wyborze deski drewnianej pamiętaj, że im twardsze drewno, z którego wykonana jest deska tym lepiej. Drugą zaletą desek drewnianych jest fakt, że tego typu deski nie tępią noży.
 

Do czego używamy desek drewnianych?

  • Desek drewnianych powinniśmy używać przede wszystkim do krojenia produktów suchych np. do krojenia pieczywa.
  • Specjalnie zaimpregnowane deski są niezastąpione przy krojeniu wszelkiego rodzaju sera. Odpowiednia warstwa ochronna deski powoduje, że zapachy nie wchłaniają się przez drewno, dzięki temu służą nam przez długi okres.

 

Deski bambusowe

Bambusowe deski do krojenia produkowane są ze specjalnie sprasowanej trawy, dzięki temu są twardsze od innych rodzajów desek. To najbardziej higieniczny i ekologiczny rodzaj desek, zdecydowanie lepszy od zwykłych desek drewnianych, ponieważ dzięki swojej strukturze zapobiega wchłanianiu wody. Bambusowe deski kuchenne tworzone są bez użycia substancji klejących. Ich również nie można myć w zmywarce.

Do czego używamy desek bambusowych?

Bambusowe deski do krojenia idealnie nadają się do krojenia:

  • warzyw
  • mięsa
  • ryb
  • serów


Szklane deski do krojenia

Szklane deski kuchenne nie rysują się i nie nasiąkają wodą przez co przez długie lata zachowują doskonały wygląd. Zwolennicy desek szklanych uważają, że ich największą zaletą jest możliwość mycia w zmywarkach, co z kolei nie wiążę się z odkształceniami oraz wsiąkaniem wody w powierzchnię szkła. Przeciwnicy desek szklanych wymieniają dwie wady tego rodzaju desek do krojenia: tępią noże oraz łatwo się tłuką.


Do czego używamy desek do krojenia ze szkła?

Deski szklane idealnie nadają się do krojenia:

  • warzyw
  • mięsa surowego
  • ryb
  • serów

Deski plastikowe

Jeżeli starasz się być perfekcyjną panią domu i nie lubisz wielu kształtów, ale równo ułożone przedmioty pod tzw. linijkę możesz kupić cztery plastikowe deski do krojenia o różnych kolorach. Każdy kolor kojarzy się z innym rodzajem produktów i nie będziesz miała problemu, której deski trzeba użyć. I tak na przykład czerwona deska będzie służyła do krojenia mięs, zielona do warzyw, żółta do serów, a niebieska do ryb.

Wybór deski odpowiadający Twoim oczekiwaniom należy do Ciebie. Przy wyborze deski do krojenia nie powinno się zwracać uwagi na cenę. Dobra deska jest dość kosztowna, ale z pewnością posłuży przez dłuższy okres czasu. Porządna i ładna deska może posłużyć również jako deska do serwowania potraw.

 

Sprawdź deski do krojenia w naszym sklepie

zdjęcie: JESHOOTS / pixabay.com                                                                                                                                                                           (sn)

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 2 Artykuł nie był pomocny 0
}