Data publikacji: 2016-04-06

Co na grilla? Pyszne dania i przekąski na grilla.

Udostępnij na Google+

Co roku, gdy tylko nadejdą cieplejsze dni, a słońce zachęca do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu, miłośnikom grillowania rośnie apetyt na smakowite przysmaki prosto z rusztu. Choć niektórzy prześmiewczo nazywają grillowanie “sportem narodowym Polaków” to jednak ciągle poszukujemy nowych przepisów i dań, które będą odskocznią od zwykłych kiełbasek. Poza daniami głównymi na ruszcie grilla może się przecież znaleźć miejsce i dla drobniejszych przystawek i przekąsek, a grillowane warzywa zasmakują nie tylko zadeklarowanym wegetarianom.

 

1. Ziemniaki z grilla pieczone w folii aluminiowej


Ziemniak to nieodłączny element polskiej kuchni, dlaczego więc by nie zaprosić go na grilla? Sposobów na przyrządzenie ziemniaków na grillu jest mnóstwo, od bezpośredniego kładzenia na ruszcie, poprzez wkładanie w żar węgielków, po pieczenie na tacce. Proponujemy Wam rozwiązanie sprawdzone i smakowite zarazem - ziemniaki grillowane w folii aluminiowej.
ziemniaki z grilla

Potrzebujemy:

  • 15 sztuk średnich ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
  • miękkie masło



Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Po wyszorowaniu obgotowujemy je przez około 10 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy masełko czosnkowe - sprasowane ząbki czosnku mieszkamy z masłem i rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem. Lekko przestudzone ziemniaki musimy teraz “nadziać” masełkiem - w tym celu albo nacinamy ziemniaka na krzyż albo w plasterki, sięgające do ok. ⅔ wielkości warzywa. Masełko umieszczamy w nacięciach lub kładziemy na wierzchu ziemniaka. Ziemniaki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Gdy grill jest już dobrze rozgrzany, ziemniaki układamy na ruszcie i pozostawiamy do upieczenia na ok. 35 minut. W trakcie możemy sprawdzać patyczkiem do szaszłyków miękkość naszego dania.

Gotowe ziemniaki wspaniale komponują się z dipem na bazie jogurtu lub sosem czosnkowym.


2. Boczek z grilla na patyku


Grillowany boczek na patyku to może danie niezbyt treściwe, ale za to przekąska idealna, bo łatwa w podaniu. Sekret polega na dobrym owinięciu boczku wokół wykałaczki, tak, by można było go chrupać bez brudzenia sobie rąk i używania talerza.
boczek z grilla na patyku
Potrzebujemy:

  • 15 plastrów boczku
  • 15 patyczków do szaszłyków
  • olej
  • papryka chili
  • sól
  • pieprz
  • cukier


Boczek możemy kupić już pokrojony w plasterki lub samodzielnie pokroić go na cieńsze niż centymetrowe plastry. Przygotowujemy marynatę dodając do oliwy paprykę, pieprz, sól i szczyptę cukru. Plastry boczku przekładamy do pojemnika lub miski, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie zaczynamy nawijać pojedyncze plastry na długie wykałaczki - dla ułatwienia można boczek lekko nadziać na ostrym czubku patyczka. Jeśli nam się uda, możemy dodatkowo boczek okręcać wokół własnej osi, tworząc efektowną falbankę. Gotowy boczek na patyku opiekamy na grillu kilkanaście minut, uważnie obserwując, by się nie zwęglił.


3. Kukurydza z grilla


Kukurydza w kolbie rzadko gości na polskich stołach, choć jej smak wzbogacony solą i masełkiem nieodłącznie kojarzy się z latem. Warto włączyć te smakowite “złoto Ameryki” do naszego grillowego menu. Kukurydzę można też nadziać na patyczki do szaszłyków - wtedy zarówno jej obracanie, jak i jedzenie będzie łatwiejsze. W zestawach akcesoriów do grillowania można znaleźć też specjalne szpikulce do kukurydzy, które wkłuwa się na obu jej końcach, tak by służyły jako uchwyty podczas jej obgryzania.
kukurydza z grilla w folii aluminiowej
Potrzebujemy:

  • 6 świeżych kolb kukurydzy
  • miękkie masło
  • sól
  • 6 plastrów boczku
 

Kukurydzę obieramy z zewnętrznych liści i wąsów, opłukujemy w zimnej wodzie i przez ok. 10 minut obgotowujemy. Osuszone kolby następnie nasmarowujemy masełkiem, oprószamy solą i układamy na kawałku folii aluminiowej. Na każdej kolbie kładziemy plasterek boczku i zawijamy folię. Kolby kładziemy na rozgrzanym grillu i opiekamy przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Na sam koniec możemy kukurydzę wyjąć z folii i położyć bezpośrednio na ruszcie, by nabrała koloru.
 

4. Skrzydełka z grilla na ostro


Skrzydełka lubi praktycznie każdy. Jeśli ich nie przesuszymy, to mięso jest wilgotne, skórka chrupiąca, a sama potrawa niezwykle aromatyczna. Pomysłów na marynatę do grillowanych skrzydełek jest mnóstwo, wystarczy je dopasować do gustów swoich i swojej rodziny. Proponujemy skrzydełka na ostro, ilość przypraw najlepiej dopasować smakując marynaty.
skrzydełka z grilla przepis
Potrzebujemy:

  • 1 kg świeżych skrzydełek z kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • sól i pieprz
  • sos sojowy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki papryki chili
  • łyżeczka papryki ostrej
  • rozmaryn
  • tymianek
 


Kupione skrzydełka myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy olej, sos sojowy, miód ze sprasowanym czosnkiem, chili i papryką ostrą. Dosalamy wedle gustu, doprawiamy pieprzem. Lubiący zioła mogą dodać preferowaną ilość rozmarynu i tymianku, które świetnie współgrają z każdym grillowanym mięsem. Łączymy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Skrzydełka przekładamy do miski, dokładnie nacierając marynatą. Na pojemnik nakładamy folię i odstawiamy do lodówki. Kurczak może marynować się nawet całą noc, aby nasiąknąć aromatem. Skrzydełka najbezpieczniej grillować na aluminiowej tacce aż do miękkości, ewentualnie przekładając je na ruszt pod koniec grillowania, aby się podpiekły.


5. Karkówka z grilla w marynacie


Karkówka to zaraz po kiełbaskach chyba najbardziej popularne danie na polskich grillach. Ciągle jednak nie brakuje pytań - jak najlepiej ją przyrządzić? Skąd biorą się te wątpliwości? Zbyt długo grillowana karkówka staje się “podeszwą”, podobnie, gdy zbyt mocno ją roztłuczemy. Zbyt grubo pokrojona z kolei długo się piecze i może z zewnątrz przypominać węgielek, podczas gdy środek ciągle będzie surowy. Oprócz zwykłego doświadczenia (do niego każdy grillowicz z czasem dochodzi :)) należy pamiętać o podstawowej zasadzie grillowania: mięso wykładamy nad żarzące się węgle, a nie żywy ogień!
karkówka z grilla przepis
Potrzebujemy:

  • 1-1,5 kg karkówki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki oleju
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • sos sojowy
  • ziarna kolendry
  • owoce jałowca
  • rozmaryn
  • papryka słodka


Karkówkę kroimy na około centymetrowe plastry i delikatnie rozbijamy kostkami zaciśniętej pięści (lepiej nie robić tego tłuczkiem, bo mięso niepotrzebnie puszcza wtedy soki i wysusza się na grillu). Czosnek przepuszczamy przez praskę, cebule kroimy w piórka. Olej mieszamy w miseczce z przyprawami, ziarna kolendry rozgniatamy wcześniej np. ostrzem noża. Przyprawy dozujemy wedle własnego smaku. Dodajemy czosnek i cebule. Do miski lub pojemnika przekładamy mięso, nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Im dłużej karkówka będzie się marynować, tym intensywniejszy będzie jej smak - najlepiej pozostawić ją na całą noc. Smak wzbogaci też kilkukrotne obrócenie karkówki i ponowne nasmarowanie jej marynatą. Po wyjęciu z marynaty karkówkę kładziemy na rozgrzanym ruszcie i opiekamy średnio 7 minut z każdej strony. Staramy się nie nakłuwać jej widelcem, a do przewracania używać szczypiec!

Gotowa karkówka świetnie komponuje się z własnoręcznie przygotowanym sosem na bazie jogurtu naturalnego, np. z dodatkiem czosnku.
 

Zobacz grille w naszym sklepie!
zdjęcia: Republica/pixabay.com; Romi/pixabay.com; HolgersFotografie/pixabay.com; TesaPhotography/pixabay.com; feherandras/pixabay.com; Taken/pixabay.com

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 62 Artykuł nie był pomocny 8
}