Data publikacji: 2015-12-07

5 zasad prawidłowego krojenia potraw

Udostępnij na Google+

Zasada 1


Minimalizuj marnotrawienie żywności

Pierwszą, podstawową i najważniejszą zasadą, jaką można usłyszeć od wszystkich szefów kuchni, jest: „krój tak, aby zminimalizować marnotrawienie żywności”.


Zasada 2


Cztery deski

Ze względów higienicznych do każdego rodzaju produktów używaj innej deski do krojenia. Każdy kucharz jest świadomy tego, że w domowych kuchniach nie możemy pozwolić sobie na strefę do warzyw, czy strefę mięsną, ale każdy z nas może pozwolić sobie na zakup czterech desek do krojenia w różnych kolorach. Dlatego nie tylko przy przyrządzaniu potraw dziś, ale za każdym razem użyjemy deski do odpowiedniego rodzaju produktów. W przeważającej większości jesteśmy wzrokowcami, dlatego nie musimy przyklejać karteczek na deskę, ani wieszać w kuchni opisu przeznaczenia desek. Mięso kojarzymy z kolorem czerwonym, dlatego odruchowo będziemy chwytać za deskę koloru czerwonego, zieloną deskę będziemy używać do warzyw i owoców itd. Pamiętaj, że dbając o zdrowie i higienę po krojeniu surowego mięsa, zawsze myjemy dokładnie dłonie. Możesz posiadać 4 rodzaje desek do krojenia, ale jeżeli nie zmyjesz bakterii z rąk, to i tak bakterie przedostaną się z naszych dłoni na inne produkty.

O rodzajach desek pisaliśmy juz w artykule "Deski do krojenia: Od deski do deski"


Zasada 3


Deski drewniane myjemy pod bieżącą wodą

Jeżeli już zdecydowalismy się na drewnianą deskę do krojenia, to postarajmy się kupić najlepszą deskę, na jaką możemy sobie pozwolić. Solidne, twarde drewno wytrzyma w kuchni dłużej i w praktyce okaże się, że zakup był trafiony - kupimy jedną deskę na wiele lat, zamiast deski, która po nasiąknięciu wodą pęknie. Jeżeli posiadasz w swojej kuchni drewniane deski do krojenia, pamiętaj o ich konserwowaniu. Jak zaimpregnować deskę do krojenia? Wystarczy, że przed pierwszym użyciem posmarujemy ją olejem roślinnym. Warstwę oleju pozostawiamy na desce przez dobę, aby drewno dobrze nasiąknęło. Nigdy nie wkładamy desek drewnianych do zmywarki. Drewniane deski zawsze myjemy pod bieżącą wodą, nie używając przy tym płynu do mycia naczyń. Od razu po myciu wycieramy deskę do sucha, aby woda nie przedostała się w szczeliny deski. Gdy deska zbyt mocno nasiąknie wodą nie pozostanie nam nic innego, jak wyrzucenie jej do kosza. Jeżeli twoja deska brzydko pachnie, wystarczy na noc posypać ją grubą warstwą soli. Sól idealnie dezynfekuje, likwidując przy tym nieprzyjemne zapachy.

Zasada 4


Deski marmurowe idealne do serwowania produktów

Nie inwestuj w deski marmurowe oraz szklane, ponieważ są dość niepraktyczne w kuchni. Jeśli jednak już posiadasz w swojej kuchni deskę szklaną bądź marmurową, zwróć uwagę na to, że tego rodzaju tworzywo nie nadaje się krojenia twardych produktów. Jeżeli posiadasz deskę szklaną, czy marmurową, dla większego komfortu pracy warto zaopatrzyć się w nóż ceramiczny. Dlatego poza deską szklaną i deską marmurową warto mieć również innego rodzaju deskę w kuchni. Jeżeli masz deski marmurowe oraz deski szklane w domu ale ich z jakiś powodów nie używasz to pamiętaj, że takie deski idealnie nadają się do serwowania produktów.


Zasada 5


Odpowiednie noże

Aby odpowiednio kroić, siekać i szatkować produkty trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie noże. W każdej kuchni powinien znaleźć się nóż do siekania, filetowania, krojenia pieczywa oraz nóż do sera.

Wybierając nóż do pieczywa, zwróć uwagę na to, żeby dobrze leżał w dłoni. Wiele desek skompletowanych jest w duecie z nożem do krojenia chleba. Jeżeli nie było w komplecie noża, to pamiętaj, że do pieczywa najlepszy jest duży nóż z ostrymi ząbkami.

Wybierając nóż do krojenia mięsa warto zwrócić uwagę na to, aby tego typu nóż był wykonany ze stali nierdzewnej. Jeżeli tylko możesz sobie na to pozwolić, zaopatrz się w nóż do mięsa z antybakteryjną powłoką, która ułatwia czyszczenie i zwiększa higienę.

Wybierz deskę do krojenia dla siebie!

zdjęcie: wokandapix / pixabay.com                                                                                                          (sn)

Czy ten artykuł był przydatny ?
Artykuł był pomocny 4 Artykuł nie był pomocny 0